fbpx
Сьогодні
09:59 11 Гру 2023

Зеленський в Аргентині зустрівся з президентом Хав’єром Мілею та з представниками української громади

English version here

Фото: ОПУ

Володимир Зеленський у межах заходів з нагоди інавгурації новобраного президента Аргентинської Республіки Хав'єра Мілея провів з ним зустріч у Буенос-Айресі, де обговорили підготовку саміту Україна – Латинська Америка. Також Володимир Зеленський зустрівся з представниками української громади в цій країні.

Про це повідомляє Офіс Президента, пише Рубрика

Глава Української держави подякував Хав'єру Мілею за запрошення та привітав його з офіційним вступом на посаду президента Аргентини.

"У період війни складно знайти час і пролетіти пів земної кулі. Але ми почули вас, ваші сигнали в парламенті й вашу особисту енергію щодо підтримки України, наших людей, які борються проти російської агресії", – сказав Зеленський.

Він висловив переконання, що Україна та Аргентина, народи двох держав, можуть мати потужне спільне майбутнє.

Фото: ОПУ

Президент України зазначив, що аргентинський народ надзвичайно поважає свободу, а це саме те, за що сьогодні борються українці.

Глава Української держави розповів президентові Аргентини про процес імплементації української Формули миру.

Зеленський запросив аргентинську сторону до участі в четвертій зустрічі радників із питань національної безпеки та зовнішньої політики щодо реалізації української Формули миру в січні 2024 року та в підготовці першого установчого Глобального саміту миру.

"Сторони також обговорили наступні кроки в підготовці саміту Україна – Латинська Америка, який дасть змогу відкрити нову сторінку у відносинах України з державами регіону. Окрему увагу співрозмовники приділили розвитку двосторонньої співпраці в низці сфер", – додали в ОП.

Глава держави відзначив тепле ставлення до України в Аргентині й подякував її новому президенту Хав'єру Мілею за чіткі сигнали підтримки нашої держави.

"Вірю, що залишатиметься незмінно сильною позиція нового президента Аргентини, його команди. Сьогодні вона базується на підтримці України, нашого суверенітету й територіальної цілісності, на підтримці свободи", – сказав Зеленський.

Він висловив сподівання, що така чітка позиція Аргентини вплине на загальну політичну підтримку України в цьому регіоні, що позначиться, зокрема, й на підтримці українських резолюцій на майданчику ООН.

"Важливо, щоб такий потужний голос Латинської Америки, як голос Аргентини, голос Парагваю, Уругваю, Еквадору, – щоб усі вони були на нашому боці. І я радий, що це так", – зазначив Президент.

Глава держави також подякував українській громаді в Аргентині за те, що впродовж десятиліть вона зберігає любов до України, українську ідентичність і культуру.

Фото: ОПУ

Водночас Президент зазначив, що в умовах повномасштабної російської війни Україна потребує консолідації та збереження політичної підтримки з боку держав світу:

"Нам потрібне об'єднання. Тут представники Уругваю та Парагваю. Треба зробити так, щоб у Латинській Америці наші спільноти були об'єднані. Важлива присутність нашої нації в тій чи іншій державі, і вона як невід'ємна частина суспільства завжди має вплив на політику держави".

"Тому я хочу попросити вас знайти додаткові інструменти, щоб об'єднати українців у Латинській Америці, допоки ми не закінчимо війну й не переможемо", – додав Зеленський.

Окрім цього, глава держави закликав представників української громади налагоджувати економічні й бізнесові зв'язки як між собою, так і з Україною.

"Я дуже радий бути сьогодні тут, у вас у гостях. Дякую вам за підтримку, за вашу роботу. Знаю, що ви допомагали фінансово, гуманітарно, медично. Знаю, що приймали сім'ї, діточок, хтось допомагав ліками пораненим. За все це дуже велика вам подяка", – зазначив Зеленський.

Фото: ОПУ

Як поінформували в ОП, на зустрічі були представлені:

  • Українська центральна репрезентація в Аргентинській Республіці,
  • Український Пласт в Аргентині,
  • Союз українок Аргентини,
  • Товариство українсько-аргентинських випускників університетів,
  • Фундація ім. Тараса Шевченка,
  • Аргентинсько-українська палата торгівлі і промислу,
  • Українське товариство "Відродження",
  • Організація українок "Відродження",
  • Українське культурне товариство "Просвіта" в Аргентинській Республіці,
  • Об'єднання жінок "Просвіта",
  • Спілка української молоді, Українське товариство "27 серпня",
  • Українська громада міст Обера та Колонія,
  • Українська громада міста Апостолес,
  • Українсько-аргентинський клуб (Апостолес),
  • представники духовенства.

Фото: ОПУ

Датою початку імміграційного руху українців в Аргентину вважається 27 серпня 1897 року. На сьогодні в Аргентині, за різними оцінками, проживає від 350 до 500 тис. етнічних українців.

З початку повномасштабного російського вторгнення українська громада в Аргентині бере активну участь у зборі та доправленні гуманітарної допомоги в Україну, організовує мітинги, пікетує російське посольство в Буенос-Айресі та концерти російських виконавців у країні, долучається до проведення тематичних круглих столів, конференцій і дискусій з української тематики.

Як повідомлялося, Володимир Зеленський 10 грудня прибув з візитом до Аргентини, де взяв участь в інавгурації президента Хав'єра Мілея.

Президент України Володимир Зеленський, перебуваючи в Аргентині, провів низку важливих для нашої країни зустрічей.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: