fbpx
Сьогодні
19:59 08 Гру 2023

МОК допустив росіян та білорусів до Олімпійських ігор-2024 під нейтральним прапором: Україна відреагувала

English version here

Виконавчий комітет Міжнародного олімпійського комітету (МОК) допустив росіян та білорусів до Олімпійських ігор-2024 у Парижі під нейтральним прапором.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Olympics.

«Як і всі інші спортсмени на Олімпійських іграх, індивідуальні нейтральні спортсмени повинні будуть дотримуватися правил і положень, що застосовуються на Олімпійських іграх, включаючи антидопінгові правила.

Як і всі інші спортсмени, вони також повинні підписати оновлені Умови участі у змаганнях, що застосовуються до Парижа-2024. Вони містять зобов'язання поважати Олімпійську хартію, включаючи «місію Олімпійського руху для миру». Індивідуальні нейтральні спортсмени будуть запрошені МОК та відповідними федераціями. Лише дуже обмежена кількість спортсменів пройдуть кваліфікацію через чинні системи кваліфікації.

Серед 4600 спортсменів з усього світу, які наразі пройшли кваліфікацію на Париж-2024, є лише 11 індивідуальних нейтральних спортсменів (вісім із російським паспортом і троє з білоруським паспортом).

Для порівняння, на сьогодні понад 60 українських спортсменів пройшли відбір на Париж-2024. Очікується, що українська делегація буде приблизно такою ж, як на Олімпіаді-2020 у Токіо.

Національна символіка Росії й Білорусі буде заборонена, у тому ж числі гімн, прапор, чи інші атрибути.

Які обмеження діятимуть для росіян й білорусів:

  • змагатимуться як "індивідуальні нейтральні атлети";
  • змагатимуться лише в особистих стартах, команди не будуть допущені;
  • атлети, які підтримують війну – не допускатимуться до Олімпіади-2024. Це правило також поширюється й на персонал збірних.

Санкції проти російських і білоруських держав і урядів, винних у війні, залишаються в силі до Олімпійських ігор у Парижі 2024 року. Це означає, зокрема, що: жоден прапор, гімн, кольори чи будь-яка інша ідентифікація Росії чи Білорусі не будуть демонструватися на Олімпійських іграх у Парижі 2024 року на будь-якому офіційному місці проведення чи будь-якому офіційному заході. Жоден російський чи білоруський уряд чи державні чиновники не будуть запрошені або акредитовані на Олімпійські ігри в Парижі 2024 року», – повідомив МОК.

Рішення Виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету про допуск росіян і білорусів виступати на Олімпіаді-2024 у нейтральному статусі є безвідповідальним. Про це заявив в.о. міністра молоді та спорту України Матвія Бідного.

"Лише днями президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах та анонсував, що відповідне рішення МОК буде ухвалювати лише у березні наступного року", – йдеться у повідомленні.

Бідний повідомив, що Україна зі свого боку пояснювала міжнародним партнерам та олімпійському комітету, що російські спортсмени мають такі самі паспорти, що й окупанти, які вбивають українців. А це означає, що вони несуть частину відповідальності за смерті українців.

"Під час війни не вдасться ховатися за білим прапором "нейтральності". Нейтральність у часи, коли в Європі триває найкривавіша війна з часів Другої світової та одна нація намагається знищити іншу, означає безвідповідальність і мовчазне потурання вбивцям", – додав в.о. міністра.

Бідний повідомив, що Україна рішуче засуджує безвідповідальне рішення членів Виконкому Міжнародного олімпійського комітету. Він заявив, що єдиною державою, яка тричі порушувала олімпійське перемир'я є РФ. Також РФ намагається провести альтернативу Олімпіаді та погрожує приїхати на спортивний захід на танках.

"Що ще має зробити Росія – кого ще має вбити Росія, щоб Міжнародний олімпійський комітет нарешті зняв рожеві окуляри щодо країни-терористки?", – йдеться в заяві.

Також Бідний повідомив, що Україна пізніше ухвалить рішення щодо участі країни в Олімпійських і Паралімпійських іграх 2024 року після проведення консультацій з українською спортивною спільнотою і вищим політичним керівництвом країни.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: