fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 12:20 05 Гру 2023

"Постріл помсти" з Дніпра: як за донат замовити удар з Хаймарсу по ворогу?

Один з пострілів, зроблених у межах “Пострілу помсти”

За майже рік існування платформи вдалось залучити понад 300 тисяч гривень, які пішли на підтримку захисників та захисниць. 

У межах роботи "Пострілу помсти" бійці закарбовують на боєприпасі будь-який напис (до 5 слів) від замовника, а потім запускають по ворогу. Можна обрати кулю, міну чи інший снаряд для пострілу (в залежності від суми, яку готова пожертвувати). Нещодавно на платформу додали можливість "зробити" постріл з Хаймарсу. 

У чому проблема та яке рішення? 

Ідея створення такої платформи народилась у волонтера з Дніпра Сергія Луденського. Він саме міркував про те, як більше генерувати коштів на армію, так і з'явився тоді ще приблизний план створення "Пострілу помсти". 

Сергій Луденський. Фото взято зі сторінки у фейсбуці

"А у січні 2023 під час однієї з поїздок на Донеччину відвідували 128 бригаду ТРО. Тоді нам провели невеличку екскурсію, в тому числі до мінометного розрахунку. Я написав для ворогів послання на міні, воно було влучно відправлено. І тоді вже остаточно вирішив займатись цією ініціативою. Наступні після цього дні найбільше за всіх замовлень робила саме 128 бригада", — говорить Сергій Луденський. 

Як це працює? 

Окрім засновника Сергія Луденського, у команду проєкту входять члени Молодіжної ради Дніпра та Благодійного фонду "Департамент добрих справ". Всі працюють як волонтери. 

"Також командою можна вважати підрозділи ЗСУ, долучені до реалізації проєкту, та всіх, хто донатить", говорить Сергій Луденський. 

Працює це так: людина залишає замовлення на сайті, заповнюючи форму. Там треба вказати дані про себе, обрати один з 11-ти снарядів (є вибір від снайперської кулі та міни до Хаймарсу) та сам напис. Інформація з форми автоматично надходить до гугл-таблиці. Тоді до роботи беруться менеджери та оформлюють замовлення. 

"Рекордсменом є артилеристи, що працюють на САУ "Гіацинт" (152 мм). Ними була зроблена третина всіх замовлень. Наступними за ними йдуть артилеристи установки М109 та мінометники 47 бригади", — розповідає Сергій Луденський. 

Усі донати направляють до 11 батальйонів, яким допомагає платформа. 

А це точно працює? 

За 11 місяців роботи платформи українці замовили понад 180 пострілів, за які зібрали близько 170 тисяч гривень. Разом із цим команда залучає кошти на допомогу військовим, надаючи людям трофеї за донати. Це можуть бути розмальовані тубуси, гільзи або брелоки. Так уже вдалось отримати понад 140 тисяч гривень. 

Розмальований тубус від "Пострілу помсти"

Засновник платформи додає, що іноді бувають і сюрпризи. 

"Одне з таких привітань, на жаль, залишилось без відео. Це був постріл з гранатомета СПГ-9 на околицях Андріївки, Донецької області. Тоді боєць, який завдавав постріл, побачив, що поруч біжить зайчик. Потім розповідав нам: "Тут всюди вибухи, постріли, танки працюють, і біжить зайчик. Дуже мило!". Але тоді виявилось, що він не натиснув кнопку старту запису відео".

Сергій Луденський додає, що часто через платформу люди вітають одне одного з днем народження, святами, мстяться за розбиті міста або вбитих рідних чи знайомих. 

Привітання з днем народження у межах "Пострілу помсти"

"Найбільшим було замовлення від Тетяни з Києва. Відбулося воно на початку серпня 2023 року.  Дівчина замовила 2 постріли на суму 3000 гривень та тубус від снаряда 155 мм, який був розписаний петриківським розписом, за 10000 грн. Все це було замовлено як подарунок родині та чоловіку", — розповідає куратор "Пострілу помсти", член Молодіжної ради Дніпра, Сергій Новиков. 

Як замовити постріл?  

Замовлення можна зробити безпосередньо через сайт (з його розробкою допомогли київські волонтери). Також сторінки проєкту є у соціальних мережах: інстаграмі, фейсбуці, тіктоці.

Нагадаємо, Рубрика раніше писала, що в Україні запустили стартап, де за донат в підтримку ЗСУ можна замовити надпис на снаряді, бомбі чи ракеті, яку випустять по російських військових.

Також повідомляли, що 21-річний черкащанин Антон Соколенко створив сервіс, завдяки якому жителі України та іноземці можуть замовляти написи на снарядах, танках і навіть літаках за донат на армію.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: