fbpx
Сьогодні
16:35 21 Лют 2023

Рішення для перемоги: черкащанин зібрав 1,3 млн доларів завдяки написам на снарядах

English version here

Фото: SignMyRocket

21-річний черкащанин Антон Соколенко створив сервіс, завдяки якому жителі України та іноземці можуть замовляти написи на снарядах, танках і навіть літаках за донат на армію. Завдяки ініціативі з травня минулого року йому вдалося зібрати 1,3 млн доларів. Всі вони пішли на допомогу ЗСУ.

Про ідею проєкту, найцікавіші написи та реакцію росіян читайте у статті "18000".

У чому проблема?

Після повномасштабного вторгнення Антон Соколенко створив телеграм-канал, у якому публікував відео з війни і таким чином збирав донати для армії. Проте з часом внески від аудиторії почали "просідати". Тоді з'явилася ідея збирати донати за написи на зброї. З такою ініціативою студент київського вишу прийшов у Центр допомоги армії. Першою амбітною ціллю Антона було зібрати гроші на дрон.

– Спочатку була дуже маленька ціна за напис – 30 доларів. За тиждень ми зібрали 3000 доларів. Коли я пропонував ідею з написами, волонтери сказали, що це безглуздо, що ніхто не буде цим займатися, але три тисячі змінили їхню думку, – з усмішкою пригадує Антон.

Яке рішення?

Оскільки проєкт насамперед спрямований на іноземців, аби спростити процес замовлення, разом із ІТ-вцями Антон розробив спеціальний сайт.

Нині для замовлення на сайті SignMyRocket людині потрібно зазначити, який напис вона хоче написати, на якому типі зброї, а також задонатити визначенусуму. Надалі Антон відправляє всю інформацію військовим на передовій, ті роблять відповідні написи і фото чи відео, а він – комунікує із замовником і надає йому звіт.

Як це працює?

На сьогодні Центр допомоги армії співпрацює із понад десятьма підрозділами на всій лінії фронту.

Спочатку Антон продавав написи на маленьких мінах 82 мм. Нині ж найдешевший напис – на снаряді від гаубиці М777 вартістю 200 доларів. Найдорожче коштує наліпка чи текст на літаку-винищувачу МІГ-29. Антон каже, що на такий напис зазвичай "донатить" не одна особа, а ціла група осіб, адже вартість такої послуги – 20 тис. доларів.

Також донедавна серед опцій була і можливість підписати ВОГ (невелика граната, яку скидають із дрона, – ред.).

– Солдат підписує, показує на відео, як він це робить. Потім скидає гранату з дрона. Замовлення вважається виконаним, коли вона потрапляє по русні. Зараз я планую повернути функцію замовлення на ВОГ, але це дуже важко зробити. Не дуже легко знайти оператора БПЛА, який на це погодиться. Плюс є складнощі у зйомці, – каже Антон, зазначаючи, що раніше такий напис коштував 2000 доларів.

Натомість нині можна замовити напис на ракеті "хімарсу". За донат розміром 1500 доларів його нанесуть на тубус чи кришку ракети.

На сьогодні головними замовниками написів є американці та фіни. Жодних коштів у рекламу Антон не інвестував. Натомість про його ініціативу неодноразово писали іноземні медіа. Це дає змогу ідеї органічно поширюватися за кордоном.

SignMyRocket

Окрім того, допомагає із розкруткою і публікація відео та фото підписаних снарядів публічними особами. Так, "клієнтами" SignMyRocket уже стали конгресмени США Адам Кінзінгер та Пол Массаро. Загалом же з травня минулого року написи замовили більше 4500 людей з усього світу. Зокрема, замовники були й із росії та білорусі, додає волонтер.

Серед найпопулярніших замовлених написів – меми і жарти, каже Антон Соколенко. Також популярні привітання із днем народження. Військові виконали близько 300 таких замовлень.

– Зараз дуже велика популярність серед фінів, тому що вони воювали з росією, пишуть "Це помста за батька, за діда та сім'ю", – розповідає хлопець.

Серед найцікавіших реалізованих ідей – пропозиція руки та серця, а також напис "Щасливого розлучення".

– Був випадок, коли людина замовила за 5 тисяч доларів на снаряді М777 напис "Чи вийдеш ти за мене?". Чоловік отримав замовлення, ввімкнув на телевізорі відео вдома, поставив приховану камеру, відзняв, як він показує це відео дівчині, і потім скинув його нам. На пропозицію дівчина погодилася, – каже волонтер.

Бувають і комічні ситуації, пов'язані з написами.

– Одного разу нам замовили напис на ВОГ "Привіт з Нью-Йорка" англійською. Військовий підписав гранату, зняв відео, як він її підписує і чіпляє на дрона. І через кілька хвилин мавік збили. Через день я бачу пост у кадирова, де він пише, що ось, мовляв, доказ того, що бійці НАТО воюють за Україну. І там показують цю гранату, яка не розірвалася і на якій написано про Нью-Йорк, – каже Антон.

Антон Соколенко є волонтером черкаського Центру допомоги армії. Тож і кошти, які вдається залучити через реалізацію проєкту, розподіляє організація. За його словами, 50 % коштів від кожного напису йдуть безпосередньо тому підрозділу, який виконує замовлення. Ще 50 % – може бути розподілено на підрозділ, який зараз найбільше потребує коштів.

За час реалізації проєкту за залучені кошти волонтери ЦДА вже придбали близько сотні автівок і стільки ж "мавіків". Також серед придбань – старлінки, тепловізори та інші речі, яких сьогодні потребують військові. З незвичного – волонтерам вдалося купити два ударні БПЛА Punisher.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: