fbpx
Сьогодні
22:25 02 Гру 2023

У мережі з’явилося відео розстрілу українських військових, які здавалися у полон: у ЗСУ прокоментували інцидент

У Збройних Силах перевіряють відео розстрілу російськими окупантами українських військових, які здавалися в полон, ймовірно, біля Степового.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на коментар "Українській правді" речника ОСУВ "Таврія" Олександра Штупуна.

Телеграм-канал DeepState,  опублікував відео, на якому видно, як група військових розстрілює двох інших військових, які виходять із бліндажа й один з яких тримає руки за головою.


За даними DeepState, це сталося біля Степового, коли ворог зайшов на позиції 45-го окремого стрілецького батальйону.

"Ворог зайшов на позиції 45-го ОСБ. Під час зачистки кацапи наткнулися на бліндаж, в якому сиділи наші хлопці. Вони були вимушені здаватися через нестачу БК. Відразу як вийшов другий боєць, … просто розстріляли обох", – йдеться в повідомленні.

На прохання "Української правди" підтвердити, чи мали місце такі події, речник ОСУВ "Таврія" Олександр Штупун зазначив наступне:

"Російські окупанти щоденно цинічно порушують правила і звичаї ведення війни. І це відео – кричуще тому підтвердження. Воно проходить відповідні процедури перевірки і документування. Подібні злочини не мають строку давності, всі докази будуть передані у відповідні міжнародні інституції, які займаються воєнними злочинами".

Відреагував на ситуацію й Омбудсмен Дмитро Лубінець, який має намір через дане відео звернутися до міжнародних організацій. Також він сподівається, що розвідці вдасться фізично встановити особи винних. Про це Лубінець сказав у коментарі hromadske.

Лубінець заявив нам, що 4 грудня офіційно звернеться до Міжнародного комітету Червоного Хреста як до організації з мандатом фіксації поводження з військовополоненими. А також до ООН, щоб організація зафіксувала цей факт як ще один яскравий приклад порушення міжнародного гуманітарного права з боку рф та російських військових.

«На відео чітко всі можуть побачити, що українські військові виконують усі необхідні речі, які показують, що вони без зброї, що вони здаються в полон і не несуть жодної загрози для російських військових. Отже, їх автоматично повинні були взяти в полон і надати статус військовополонених», — підкреслив омбудсмен.

Він додав, що вкотре буде порушувати питання, що росіяни та рф повинні нести відповідальність за кожен такий випадок, зокрема й за цей.

«Думаю, що нашим правоохоронним та розвідувальним органам вдасться фізично встановити причетних до цього ганебного воєнного злочину, а саме до вбивства українських військовополонених», — резюмував Лубінець.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: