fbpx
Сьогодні
Партнерський матеріал 12:01 01 Гру 2023

Чи треба слідкувати за вагою дитини?

Фото: veselka.clinic

Діти ростуть швидко, при чому стрибками. Вчорашній карапуз може за лічені тижні «витягнутися» і стати худорлявим. Тому багато батьків задаються питанням: чи варто взагалі стежити за вагою дитини в період активного росту? Насправді так! Маса тіла малюка почасти свідчить про стан здоров'я, впливає на розумовий і фізичний розвиток.

Здорова вага — це скільки?

Педіатрія пропонує детальні таблиці ваги для дітей різного віку. Таку інформацію можна отримати у вашого лікаря чи знайти в мережі Інтернет. Загалом до 6 місяців малюк повинен подвоїти свою вагу від народження, а до 1 року — потроїти. У 5 років середні показники становлять 18–22 кг, у 10 років — від 28 до 34 кг, у 12 років — від 36 до 45 кг. Якщо ваш малюк не вписується у встановлені норми, варто вжити заходів.

  1. Відвідайте лікаря. Тільки педіатр після всебічного обстеження може встановити: є надлишок/нестача ваги патологією чи індивідуальною особливістю. Починати з самостійного коригування маси тіла не варто, адже так легко пропустити початок небезпечного захворювання. Аби уникнути цього, запишіться на прийом до педіатра в клініці «Веселка».
  2. Перегляньте раціон та харчові звички. Якщо дитина здорова, відхилення у вазі скоріше за все викликані неправильним харчуванням: звичкою жувати чіпси перед телевізором, надмірним вживанням солодощів тощо. Повні діти часто схильні заїдати стрес, худі нерідко просто не встигають поїсти поміж уроків, гуртків та інших справ. Крім того, малюки з раннього віку переймають харчові звички батьків, тому налагодити режим харчування варто всім членам родини.
  3. Запропонуйте привабливі види фізичної активності. Це можуть бути ігри на свіжому повітрі, сімейне дозвілля (походи, велосипедні прогулянки, пікніки, риболовля), літні табори з розважальною програмою, спортивні гуртки. Головне, щоб такі розваги приносили дитині радість. Повним малюкам активне дозвілля допоможе схуднути, а худим —- зміцнити м'язи і пробудити здоровий апетит.

Яким має бути раціон для підтримки здорової ваги?

Обов'язково введіть нове меню для всієї родини, щоб дитина не думала, що її за щось покарано. Не купуйте майонез, ковбаси, сосиски, фаст-фуд, снеки, солодощі, соки, газовані напої. Додайте в раціон більше нежирного м'яса, риби, молочних продуктів, овочів та фруктів. Готуйте прості страви з невеликою кількістю жиру. До чаювання можна купляти невелику кількість  сухофруктів.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: