fbpx
Сьогодні
22:36 25 Лис 2023

Байден вшанував пам'ять українців, які загинули під час Голодомору

Президент Сполучених Штатів, Джо Байден вшанував пам'ять українців, які загинули під час Голодомору у 1932-1933 роках.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на пресслужбу Білого дому.

«Ми відзначаємо урочисті роковини Голодомору, коли мужній народ України продовжує захищати свою свободу та суверенітет країни від жорстокої агресивної війни Росії. Дев'яносто років тому нелюдська політика Йосипа Сталіна та радянського режиму призвела до «смерті від голоду», – заявив він.

Байден наголосив, що Йосип Сталін і його уряд систематично конфіскували зерно та господарства селян в Україні, спрямовуючи українську продукцію до інших областей СРСР як частину стратегії придушення національної ідентичності України.

«Сьогодні сільськогосподарська інфраструктура України знову стає об'єктом цілеспрямованих дій Володимира Путіна в рамках його прагнення до завоювання і влади», – підкреслив він.

Американський лідер підкреслив, що російські війська спрямовано на руйнування економіки та самостійності України, активно завдаючи шкоди полям, знищуючи зерносховища та порти.

«Це не просто напад на економічну стабільність України; це цинічна атака на глобальну продовольчу безпеку. Путін завдає найбільших збитків найбільш вразливим групам населення, спричиняючи користь лише Росії», – підкреслив він.

Байден наголосив, що США єдині з Україною.

«У цю річницю ми згадуємо і вшановуємо всіх тих, хто в минулому і сьогоденні переніс такі тяготи і продовжує боротися з тиранією. Ми також зобов'язуємося запобігати стражданням, захищати основні свободи та реагувати на порушення прав людини, де б і коли б вони не відбувалися. Ми єдині з Україною», – додав він.

Нагадаємо, сьогодні в Україні вшановують пам'ять жертв Голодоморів – мільйонів вбитих українців, знищених тоталітарним комуністичним режимом.

На початку 20-го століття Україна пережила три періоди штучного голоду:

  • 1921-1923;
  • 1932-1933;
  • 1946–1947 роки.

Найтрагічнішим виявився голод 1932-1933 років. Тоді ж це було терористичним актом з боку тоталітарної системи. Унаслідок голоду зникли не лише прошарок заможних селян-підприємців, а й покоління хліборобського населення. Зокрема було підірвано соціальні основи нації, традиції, духовну культуру та самобутність.

Рубрика писала, що Голодомор як злочин приховували десятиліттями. Де шукати імена рідних, що тоді загинули. Як звучить правда вустами людей, котрі пережили Голодомор. Що прочитати і подивитися про ці роки. Читайте у нашому матеріалі до Дня пам'яті жертв Голодомору: "Як вшанувати пам'ять жертв Голодомору. Зібрали все найважливіше".

У Києві біля меморіалу жертвам голодоморів відбулася панахида. Сотні людей прийшли до пам'ятника з лампадками, свічками, хлібом та яблука, які клали біля підніжжя. Діти клали цукерки, на очах дорослих виступали сльози.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: