fbpx
Сьогодні
15:49 24 Лис 2023

У Києві ввели тимчасову заборону на створення нових муралів: для чого це рішення

З 23 листопада у Києві ввели тимчасову заборону на створення нових стінописів. Вона триватиме, поки Київська міська рада розробляє прозорий та відкритий механізм погодження ескізів муралів.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Київську міську раду.

У чому проблема?

Через кілька гучних історій з київськими муралами містяни створили петицію про розроблення прозорої процедури погодження стінописів. Авторка звернення Марія Виноградова заявила, що мурали стали невіддільною ознакою Києва, однак через їх виконання та місце розміщення виникає велика кількість конфліктів в місті. 31 жовтня 2023 року постійна комісія з питань Культурної спадщини одноголосно підтримала петицію проти хаотичного створення муралів на обʼєктах культурної спадщини. Зокрема, підписанти закликали враховувати при розробці механізму затвердження муралів різноманітні погляди та думки громади, включаючи власників будинків, митців, істориків, архітекторів та інших зацікавлених сторін.

Каталізатором невдоволення хаотичними муралами в Києві стала робота Євгенії Фуллен, яку вона почала малювати на будинку з охоронним статусом на Січових Стрільців, 31, що в Шевченківському районі.

Яке рішення?

Рішення щодо тимчасової заборони на створення нових стінописів підтримали 75 депутатів на пленарному засіданні ІІ сесії Київської міської ради ІХ скликання. Депутатка Київської міської ради та ініціаторка проєкту рішення Євгенія Кулеба зазначає, що з публічних джерел відомо про збільшення випадків порушення правил благоустрою та створення у місті Києві муралів без погодження відповідними органами та мешканцями будинків. Також усе частіше виникає суспільний резонанс у зв'язку з різними поглядами на мистецьку цінність та етичну складову.

У Києві ввели тимчасову заборону на створення нових муралів

Яке рішення?

«Попередньо передбачено, що процес погодження ескізів буде включати експертну оцінку, громадське обговорення, отримання дозволу від власників будівлі та отримання інших, передбачених законодавством дозволів та погоджень», – пояснила Євгенія Кулеба.

Євгенія Кулеба відмітила, що питання важливості збереження культурної спадщини, зовнішнього вигляду будівель та їх інтеграції в архітектурний контекст міста потребує створення чіткого механізму погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: