fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 13:15 23 Лис 2023

Уперше в історії України вручили нагороду за жіноче лідерство: у чому рішення

На фото: Волонтерка Наталія Лелюх, яка отримує відзнаку з рук співзасновниці УЖК Олени Кондратюк / Фото з фейсбук-сторінки УЖК

22 листопада 2023 року цю нагороду від імені "Українського Жіночого Конгресу" отримала лікарка і волонтерка Наталія Лелюх. Це відзнака за визначні досягнення у галузі розвитку гендерної рівності та жіночого лідерства.

Про це повідомляє "Рубрика"

У чому проблема?

Попри великий прогрес України в аспекті гендерної рівності, у деяких питаннях залишається дисбаланс.

Щоб змінити ситуацію на краще, потрібні зусилля і держави, і активісток, готових показувати власний приклад. Цей приклад має бути видимим для всього суспільства.

Яке рішення?

Співзасновниці "Українського Жіночого Конгресу" Олена Кондратюк, Марія Іонова та Світлана Войцеховська заснували нагороду "Відзнака за визначні досягнення у сфері розвитку гендерної рівності та жіночого лідерства імені Мері О'Хейген". 

Першу її лауреатку визначили учасниці команди ГО "Український Жіночий Конгрес" та оголосили під час сьомого "УЖК" у Києві. 

Як це працює?

Наталія Лелюх так прокоментувала отримання відзнаки:

"Це нагорода тим жінкам, які приходять до мене на прийом. Цю відзнаку отримує та жінка, яка фарбує губи в червоний попри безсонну ніч. Це та жінка, яка біля Куп'янська бігла за мною і кричала: "Почекайте, я забула вам віддати шкарпетки! Я сплела шкарпетки для ЗСУ". Я пишаюсь нашими українськими жінками і тими діями, які вони роблять щодня. Кожна наша жінка, яка живе в Україні, варта нагороди". 

Наталія Лелюх — акушерка-гінекологиня, популяризаторка доказової медицини, засновниця "Жіночого клубу" для жінок та дівчат, які цікавляться і дбають про своє здоров'я. Під час великої війни вона їздить на деокуповані території з ліками та надає медичну допомогу місцевим мешканцям і військовим.

Співзасновниці УЖК вважають Мері О'Хейген, на честь якої назвали відзнаку, однією з матерів-засновниць своєї громадської організації. 

Мері О'Хейген працювала в Україні протягом п'яти років після Революції Гідності, очолювала український офіс Національного Демократичного Інституту (NDI). 

До роботи в Україні вона працювала над розбудовою демократій в різних країнах світу. Вона була відданою адвокаткою залучення жінок у політичну, економічну, соціальну сферу в Україні, зазначила співзасновниця УЖК Світлана Войцеховська. 

"Цією відзнакою ми будемо згадувати її як одну з найкращих жіночих лідерок", — додала Світлана Войцеховська.

Сьомий Український Жіночий Конгрес триває в Києві 22-23 листопада.

У його межах відбуваються дискусії щодо жіночого лідерства і пошуку рішень для покращення ситуації у політичній, економічній, соціальній, військовій, правозахисній та інших сферах.

Нагадаємо, на даний час в Україні 5160 жінок-військовослужбовців обіймають керівні посади.

Як раніше повідомлялось, чисельність військовослужбовиць ЗСУ збільшилась на 40 відсотків порівняно з 2021 роком.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: