fbpx
Сьогодні
18:24 22 Лис 2023

ВАКС взяв під варту ексочільника Держспецзв’язку

Фото: РБК-Україна

ОНОВЛЕНО

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для організатора схеми заволодіння коштами Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації. За даними слідства, посадовці та інші учасники схеми заволоділи 62 млн гривень.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

Спочатку Рубрика писала, що під варту взяли колишнього голову Держспецзв'язку Юрія Щиголя, який також є фігурантом у цій справі. Але згодом стало відомо, що запобіжний захід обрали для організатора схеми. Роман Коваль перебуватиме під вартою з альтернативою внесення 50 млн гривень застави та покладенням процесуальних обов'язків. Зазначається, що суд лише частково задовольнив клопотання детективів Національного антикорупційного бюро.

Варто зазначити, що запобіжний захід обирають і Щиголю. За словами прокурора, у нього виявили 1,2 млн доларів та ще 6,9 біткоїна (еквівалент 270 тисяч доларів) на криптогаманці. Також під час обшуків у нього вдалося знайти 72 тисячі доларів і 82 тисячі євро готівкою.

Справа Щиголя

Правоохоронці викрили злочинну схему за участю керівництва Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України (Держспецзв'язку).

У справі підозрюються шестеро людей:

  • голова Держспецзв'язку та його заступник;
  • гендиректор та співробітник держпідприємства;
  • власник групи компаній (організатор схеми) та один його працівник.

У Бюро не уточнили імена та прізвища цих чиновників. Однак за даними джерел, йдеться про голову Держспецзв'язку Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору.

Яку схему організували фігуранти

За даними слідства, протягом 2020-2022 років власник групи компаній у змові з керівництвом Держспецзв'язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення. Для цього фігуранти залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили "аби уникнути відкритих торгів", і щоб забезпечити їх перемогу, розповіли в НАБУ.

З даними компаніями підпорядковане Держспецзв'язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг, після чого перерахувало у 2021-2022 роках 285 мільйонів гривень.

"Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину", – зазначають у НАБУ.

Ці кошти "вивели" на рахунки підконтрольних компаній за кордоном, щоб "відмити" та поділити між членами організованої групи.

Фігурантам сьогодні, 20 листопада, було оголошено про підозру. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу. Досудове розслідування триває, додали до НАБУ.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: