fbpx
Сьогодні
09:27 14 Лис 2023

Боррель заявив, що Євросоюз до кінця року не встигає передати Україні мільйон снарядів: Кулеба підтвердив

English version here

Фото: AFP/EAST NEWS

На сьогодні Україні вже передали країни Європейського союзу сотні тисяч артилерійських снарядів та вони можуть не встигнути поставити обіцяний мільйон боєприпасів до кінця 2023 року, як було заплановано раніше.

Про це глава дипломатії Європейського союзу Жозеп Боррель заявив на пресконференції за підсумками засідання Ради ЄС у закордонних справах 13 листопада 2023 року в Брюсселі.

Як зазначив головний дипломат, Євросоюз завершив першу частину плану постачання. У межах цього етапу Україні передавали снаряди, які вже були в арсеналах країн-членів блоку. Загалом було поставлено близько 300 тисяч артснарядів.

Боррель розповів, що вже зараз планують передавати ті снаряди, які виробляються в країнах ЄС.

"Ми продовжуємо ставити собі за мету (щодо передачі мільйона снарядів – ред.). Можливо, ми не досягнемо її до кінця року, але це залежатиме від того, наскільки швидко будуть виконані контракти… Європа також експортує певну кількість своєї продукції: з того, що ми виробляємо, ми експортуємо в треті країни. І одним із рішень — перенаправити цей експорт Україні", підкреслив Боррель.

Своєю чергою міністр закордонних справ Дмитро Кулеба також заявив, що Європейський Союз не зможе виконати свій план із постачання мільйона артилерійських снарядів в Україну до березня 2024 року через стан оборонного виробництва й бюрократичні перепони.

Під час ефіру телемарафону очільника МЗС попросили прокоментувати публікацію Bloomberg щодо зобов'язання надати Україні 1 мільйона артилерійських боєприпасів до березня 2024 року, яке "навряд чи буде виконане".

"На жаль, агентство Bloomberg говорить правду. Є питання, і ми, скажімо так, багато і гучно б'ємо у дзвони", – відповів Кулеба.

Дипломат додав, що причиною цієї проблеми є не відсутність політичної волі в ЄС, а саме:

  • "жалюгідний стан оборонної промисловості",
  • "дуже багато несинхронізованих речей, дуже багато бюрократії".

"Європейський Союз працює над усуненням цих проблем, і саме тому, перебуваючи в Берліні, я закликав Європейський Союз розробити цілісну політику у сфері оборонних індустрій", – підкреслив голова МЗС.

За його словами, в ЄС уже почали вживати певні кроки для виправлення ситуації.

"Але треба швидше, треба більше. І ми тут дуже цінуємо підтримку Євросоюзу, але будемо їх підганяти. Тому що, знову ж таки, перед очима стоїть український піхотинець, а йому потрібні снаряди", – підсумував Кулеба.

Зауважимо, що надання Україні боєприпасів стає все більш нагальним через те, що росія змогла наростити власне виробництво, а також отримати відповідні поставки з Північної Кореї.

Постачання Україні боєприпасів

Нагадаємо, 3 травня Рада ЄС схвалила рішення про допомогу для України у розмірі 1 млрд євро для спільних закупівель боєприпасів та ракет.

Тоді прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що країни ЄС розпочнуть відправку Україні боєприпасів вже зараз.

До того країни ЄС кілька разів не змогли домовитися про спільну закупівлю боєприпасів для України.

Як повідомлялось, у вересні європейське оборонне агентство провело підписання восьми контрактів з промисловістю на спільну закупівлю 155-мм боєприпасів для України.

Також повідомлялось, що США намагаються збільшити обсяги поставок критично важливих для України 155-мм боєприпасів. Вони уклали угоду щодо постачання 155-мм боєприпасів Україні з Болгарією та Південною Кореєю.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: