fbpx
Сьогодні
Фото 15:28 28 Жов 2023

Рішення для відбудови: у Бузовій відновлюють 3 багатоповерхівки та закладали укриття на 500 людей

English version here

Росіяни зруйнували будинки у Бузовій. Фото надав Ігор Ткачук.

У Київській області відновлюють після російських обстрілів три багатоповерхівки у центрі села Бузова, які до повномасштабної війни виглядали як чудове місце для спокійного життя.

Про це пише Рубрика, посилаючись на голову правління ОСББ у Бузовій Ігоря Ткачука, якого цитує ШоТам.

У чому проблема?

На початку березня 2022-го у селі Бузова російські загарбники розстріляли з танків та артилерії квартири людей, багато мешканців залишилися без житла.

До цього у кожному з цих будинків мешкало приблизно по 200 людей. Один з них – Валерій Зіневич, що прожив у одній з п'ятиповерхівок 9 років.

"Перші дні ми проживали у своїх квартирах, але коли вже почалися обстріли на початку березня, то усі спускались до підвалів. Ми буквально ходили по квартирах і попереджали людей, що треба ховатись.

До 4 березня у нас було світло, вода, газ, тепло. А вже наступного дня росіяни прицільно розстріляли три п'ятиповерхівки", розповів Ткачук.

Два будинки зазнали значних ушкоджень, але не критичних. Частково був дах зруйнований на одному будинку, частково вигорілий – на іншому.

Але ситуація з третім будинком була критичною: в нього влучили і з артилерії, і з танків.

"А оскільки це панельний дім, то він буквально склався. Тобто панелі з пʼятого поверху по підвальне приміщення були повалені. Того ж дня комунікації до всіх будинків знищили", зауважив голову правління ОСББ.

Яке рішення?

Він повідомив, що відновлювати будинки з нашого ОСББ почали спочатку власними силами фактично відразу після деокупації.

А вже на початку літа почалися перші роботи з відбудови за кошти місцевого та державного бюджетів.

Як це працює?

Ткачук повідомив, що в одному з будинків протягом місяця відновили усі комунікації. Тому базові умови проживання в деяких квартирах були. Деякі люди повертались і під час будівельних робіт, і, звісно, залишаються в себе вдома зараз.

Також ті сімʼї, хто мали фінансові можливості, стали власними силами робити ремонти. Інші чекали на благодійні фонди та єВідновлення.

Наразі один з трьох наших будинків відновлено на 95%, тобто ще залишились декілька нюансів: десь пофарбувати, десь щось допід'єднати.

Бузова, відбудова

Перший будинок вже майже відновили. Фото: ШоТам.

Інший наш будинок почав відбудовуватися за програмою UNITED24. Роботи розпочались на початку 2023 року і нині обіцяють завершити у першій половині 2024-го.

Бузова, відбудова

Другий відновлять на початку 2024 року. Фото: ШоТам.

Як розповідають, третій будинок, де мешкав Валерій, довелося відбудовувати майже з нуля – панельна будівля з пʼятого поверху по підвальне приміщення буквально склалася.

Бузова, відбудова

У третій багатоповерхівці обвалилися панелі. Фото: ШоТам.

На сьогодні чоловік і його сусіди мешкають у модульному містечку від польських партнерів, і щодня можуть спостерігати, як по цеглинці відбудовують їхній дім.

Бузова, відбудова

Валерій Зіневич та інші мешканці багатоповерхівок чекають на відбудову у модульному містечку. Фото: ШоТам.

Цей будинок включили до державної програми відбудови.

"Ми оновили і дизайнерський проєкт, і осучаснили будинок під реалії нового часу", додав голова управління.

Окрім того, події лютого-березня 2022 року показали, що укриття дійсно потрібні.

Тому у новому будинку заклали протирадіаційне бомбосховище на 500 осіб.

"Укриття матиме всі зручності для комфортного перебування: зони відпочинку, місце для приготування їжі тощо. В планах завершити цю відбудову до кінця 2024 року. І люди, які чекають, зможуть знову жити вдома", підкреслив Ткачук.

Нагадаємо, що в Ірпені на Київщині відновлюють ЖК "Ірпінські липки", який був серйозно пошкоджений росіянами під час військових дій у лютому-березні 2022 року.

Окрім того, Київська область, яка значно постраждала під час окупації на початку повномасштабної війни, активно долучається до Програми "ВідновиДІМ".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: