fbpx
Сьогодні
20:32 24 Жов 2023

Відновлення і розвиток громад під час війни: огляд громадських ініціатив

Мешканці невеликих містечок та сіл найкраще знають, що саме потрібно їхнім громадам для розвитку. Та коли справа доходить до фінансування, найчастіше від багатьох ініціатив доводиться відмовлятися. Втім, існують фонди та ГО, які допомагають українським громадам, інвестують чи навіть надають грантову безповоротну фінансову допомогу. Про них йтиметься далі.

Наразі, понад 2000 територіальних громад в Україні потерпають від наслідків активних бойових дій або окупації за період повномасштабної війни. Найбільше постраждали оселі людей — згідно з дослідженням Київської школи економіки, станом на 1 вересня  2023 року втрати житлового фонду в Україні становлять $55,9 млрд.  

Волонтери з України та інших країн організовують ініціативи з відбудови громад. Так, активно працюють організації «Будуємо Україну разом», «Repairing Together»  та «Добробат». Волонтери з США, Нідерландів, Великобританії та інших країн разом з українцями долучаються до розбору завалів та допомагають зводити житло для мешканців сіл, зруйнованих війною. Втім, повернення хоча б ознак нормального життя потребує залученості також благодійних фондів та міжнародних донорів. Йдеться про відновлення та розвиток громад на всіх рівнях: від житла й інфраструктури до дозвілля та культури. І саме тоді на допомогу приходять великі організації.

Програма розвитку ООН (UNDP)

Програма розвитку ООН в Україні побудувала свою допомогу на навчанні і реформуванні самоврядування. У воєнний час вона допомагає громадам відновлювати критично важливу соціальну і економічну інфраструктуру. Наприклад, за сприяння ПРООН було відремонтовано укриття  площею 172,5 кв. м. у Запорізькій школі-інтернаті «Орієнтир». Тепер до 180 учнів можуть перебувати тут в безпеці під час повітряних тривог та ворожих обстрілів. Реконструкція вартістю $120,9 тис. стала результатом співпраці між ЄС, Запорізькою ОВА та ПРООН.

Також організація проводить навчання для підвищення ефективності роботи місцевих органів влади, і навчає та стимулює підприємців, найчастіше, тих, хто має статус внутрішньо переміщених осіб, водночас сприяючи їх м'якій інтеграції до приймаючих громад. 

МХП  — Громаді

Однією з провідних українських  організацій, яка, в тому числі  є партнером ООН у різних проєктах, став благодійний фонд «МХП – Громаді», який діє у 13 областях України з 2015 року. Організація виділяє кошти і проводить грантові конкурси, а громади виборюють право отримати та освоїти ці кошти. Після початку повномасштабної війни з росією громади сконцентрувалися на забезпеченні базових потреб для переселенців, відбудові зруйнованого житла,  створення робочих місць тощо. Тому фонд скерував кошти на саме ці потреби.

Наприклад, у Ладижинській міській громаді на Вінниччині, де зараз проживає понад 3 тисячі біженців, громада знайшла будівлі, в яких можна оселитися, і зробила у них ремонт. Фонд допоміг їм з побутовою технікою, ліжками, кухонним приладдям. Також тут системно підійшли до надання медичних вразливим категоріям населення і переселенцям. Так, кілька разів у Ладижин приїжджав цілий автобус вузькопрофільних лікарів "Охматдиту", які за один день швидко проводили огляд маленьких українців.

Також окремим напрямом своєї роботи благодійний фонд визначив допомогу громадам з укриттями в школах та медзакладах. Загалом за минулий рік «МХП – Громаді» профінансував облаштування 75 укриттів у невеликих населених пунктах у 8 областях України. 

Реагуючи на проблеми здоров'я в сільських районах через недостатній доступ до медичних закладів, фонд запустив ще один проєкт – «Лікар для села». Проєкт передбачає використання медичного автомобіля, обладнаного для консультацій та лікування, який обслуговує мешканців у різних регіонах. Пенсіонери можуть безплатно отримати консультації терапевта, зробити УЗД, пройти огляд офтальмолога й за необхідності отримати окуляри. Медмобіль від початку старту акції в грудні 2022 року вже об'їхав десятки громад у Київській, Полтавській, Хмельницькій, Вінницькій, Дніпропетровській та інших областях. 

Європейський інвестиційний банк 

Завдяки допомозі ЄІБ, в українських містах незабаром з'явиться енергоефективний громадський транспорт та розв'яжеться проблема зі сміттям. 

На початку жовтня 2023 року Європейський інвестиційний банк виділив 30 мільйонів євро на проєкти в Україні. Кошти будуть направлені на вирішення потреб із модернізації міст. Так, 22 мільйони євро з останнього траншу було виділено на придбання нових екологічно чистих трамваїв та тролейбусів  для Києва, Львова та Одеси.

Решту 8,74 мільйона євро витратять на підтримку важливих муніципальних проєктів. Зокрема, це рекультивація Грибовицького сміттєзвалища у Львові. Також на ці кошти планують оснастити енергоефективними технологіями дитсадки міста Суми і вдосконалити системи водопостачання та водовідведення у Луцьку.

Діяльність подібних організацій в Україні під час війни є виразним сигналом того, що у нас активно розвинене громадянське суспільство, люди готові брати ініціативу, спираючись на власну відповідальність. Тож навіть у час війни ми розвиваємося та відкриваємо нові горизонти для громад. А після перемоги зможемо зробити значно більше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: