fbpx
Сьогодні
18:59 23 Жов 2023

Президент Туреччини підписав протокол про вступ Швеції до НАТО: справа за парламентом

фото: ТСН

Глава Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підписав протокол про приєднання Швеції до НАТО. Тепер рішення має підтримати турецький парламент.

Про це пише пресслужба Ердогана, цитує Рубрика.

"Протокол про вступ Швеції до НАТО був підписаний нашим президентом паном Реджепом Таїпом Ердоганом 23 жовтня 2023 року та поданий на розгляд Великих національних зборів Туреччини", — йдеться в повідомленні.

Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон привітав цей крок і написав, що Стокгольм з нетерпінням чекає на членство в НАТО.

Однак немає встановлених часових рамок для ратифікації документа парламентом Туреччини.

Законопроєкт спершу внесуть до порядку денного парламентської комісії у закордонних справах, яка повинна буде підтримати його, перш ніж документ можна буде направити на ратифікацію в загальну асамблею.

Нагадаємо, у липні Ердоган заявив, що згоден передати протокол про приєднання Швеції до НАТО турецькому парламенту, коли він знову відкриється 1 жовтня. Проте після відновлення роботи парламенту турецькі посадовці неодноразово заявляли, що Стокгольму необхідно вжити більш кроків для боротьби з тероризмом.

Позиція Туреччини

Швеція та Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО минулого року. Гельсінкі остаточно приєдналися до Альянсу у квітні 2023-го, а от заявку Швеції затримали Туреччина та Угорщина.

Анкара звинувачує Швецію в недостатній боротьбі з тероризмом. Президент Реджеп Ердоган закликав Стокгольм видати людей, яких він вважає терористами, включно з курдами та іншими, хто підтримав спробу державного перевороту проти нього у 2016 році.

Швеція ухвалила новий закон про боротьбу з тероризмом та почала екстрадицію прихильників Робітничої партії Курдистану, яку Анкара вважає терористичною. Однак це не змогло переконати Туреччину.

Відносини між країнами погіршували акції в Стокгольмі, на яких спалювали Коран — священну книгу мусульман.

Також приєднання Стокгольма до НАТО блокувала Угорщина, яка енергетично залежить від росії — мовляв, через критику шведською стороною політики угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: