fbpx
Сьогодні
Фото 17:44 20 Жов 2023

Рішення для перемоги: як поранені українські захисники встановили світовий рекорд зі стронгмену на Arnold Classic Europe

На фото: Момент встановлення рекорду / Фото з фейсбук-сторінки Федерації стронгмену України

Команда з восьми українських захисників протягла канатом в упорі сидячи чотири вантажівки загальною масою 35 тонн. Їхній результат — 20 метрів за 30,69 секунди. До цього ніхто не брався за таке завдання. Це при тому, що українські військові взяли участь у подібних змаганнях вперше.

Про це повідомляє "Рубрика", що поговорила з учасником команди Михайлом Дроботенком.

У чому проблема?

Українські військові, які зазнали тяжких поранень та травм під час бойових дій, потребують реабілітації, зокрема і спортивної. Важливо заохочувати захисників та захисниць до цієї активності та створювати більше можливостей для відновлення через спорт.

Яке рішення?

На спортивному фестивалі Arnold Classic Europe у Мадриді, заснованому Арнольдом Шварценеггером у 2011 році, виступили українці, які є призерами першого всеукраїнського туру змагань "Сильні України".

"Сильні України" — всеукраїнські змагання з адаптивних видів спорту серед ветеранів та чинних військовослужбовців, які дістали травми та поранення (видимі та невидимі) під час бойових дій на території України. Змагання засновані ГО "Федерація стронгмену України". У всеукраїнському турі змагань у липні-вересні 2023 року взяли участь більш ніж 400 ветеранів та військовослужбовців.

українські захисники встановили світовий рекорд

На фото: Команда українських ветеранів-стронгменів / Фото з фейсбук-сторінки Федерації стронгмену України

Своїм виступом і рекордом українська команда привернула увагу до питання спортивної реабілітації ветеранів війни.

І водночас, як зазначив капітан команди Олександр Швачка, в Мадриді, де виступили також сотні спортсменів з десятків інших країн, наша команда показала всьому світові, що українців перемогти неможливо.

Як це працює?

До складу команди українських ветеранів увійшли восьмеро захисників з ушкодженнями внаслідок бойових дій: Олександр Швачка (Київ), Вячеслав Цюх (Київ), Владислав Шатіло (Чернігів), Євген Смага (Чернігів), Артем Марченко (Лебедин), Артем Погорілий (Полтава), Михайло Дроботенко (Кропивницький) та Денис Барчук (Бровари). Семеро чоловіків — з ампутаціями, і один з дуже складним ушкодженням руки.

"Рубрика" дізналася подробиці в одного зі стронгменів — Михайла Дроботенка. Він тільки недавно став на протези, а вже взяв участь у змаганнях і разом з іншими встановив рекорд!

Як вдалося досягти результату

"Ми самі не очікували, що зможемо досягти такого результату, — каже Михайло Дроботенко. — Розуміли, що ця вага — немаленька, та вирішили спробувати. А вийшло так, що зробили все на одному подиху".

українські захисники встановили світовий рекорд

На фото: Команда українських ветеранів-стронгменів. Михайло Дроботенко в центрі з прапором / Фото з фейсбук-сторінки Федерації стронгмену України

Такої ваги, 35 тонн, за такий короткий час не тягли раніше ні спортсмени без ушкоджень, ні тим паче ветерани з травмами й ампутаціями, каже Михайло. Цього року українська команда не мала супротивників, але сподівається, що наступного року буде з ким змагатися за новий рекорд у Мадриді.

"Люди були в захваті, що ми це робимо, — ділиться Михайло. — Для багатьох ми люди трішки з обмеженнями, і тому глядачі були ще більше в шоці, що ми це зробили. Всі були щасливі".

Виступ на Arnold Classic Europe дуже надихнув наших ветеранів. Але вони прагнуть надихати й інших.

"Нашим виступом ми хочемо заохотити якомога більше ветеранів, щоб вони займалися спортом, якщо, звісно, це дозволяє здоров'я і не нашкодить їхній реабілітації", — наголошує Михайло.

"Спорт — це великий внесок у лікування"

Михайло доєднався до команди за три місяці до виступу. Уже півтора року військовий лікується й реабілітується, але при цьому в межах, дозволених медиками, продовжує займатися спортом.

"Турнік, штанга — це справді допомагає", — ділиться чоловік.

Михайло — боєць 57-ї окремої мотопіхотної бригади. До лав українських захисників став ще 2015 року, спочатку служив у підрозділі артилерії, потім п'ять років у третьому окремому полку ССО, а повномасштабне вторгнення зустрів як виконувач обов'язків командира взводу 57-ї бригади.

Він успішно вийшов разом із близько 40 побратимами з ворожого оточення наприкінці лютого минулого року. Потім, як досвідчений воїн, дістав завдання провести групу бійців на позицію, але шляхи довкола неї були заміновані. Михайло завдання виконав і, не маючи фахової допомоги, змушений був сам розміновувати довколишню місцевість. Третя міна виявилася надто підступною: через підрив Михайлові ампутували обидві ноги, одну вище коліна.

"Треба показувати, що ми багато можемо і вміємо"

 Далі були 25 операцій та тривала реабілітація. Зовсім нещодавно Михайло отримав сучасні електронні протези в Естонії завдяки проєкту Благодійного фонду BGV.

"Протези дуже якісні й хороші. На вулиці я вже ходжу, але трохи важко ще на праву ногу. Через це я дуже хвилювався, щоб не підвести команду на змаганнях у Мадриді. Я намагався на ліву ногу більше спиратися. Слава богу, все в нас вийшло синхронно", — говорить чоловік.

На досягнутому Михайло зупинятися не планує. Він навіть ставить собі інші спортивні завдання. Нині стан здоров'я досягати їх ще не дозволяє: на правій нозі кістка ще зрослася не до кінця.

"На протезах мені ще важко, бо не можу давати повне навантаження. Нині я повернуся до реабілітації, — каже Михайло. — Але я планую не просто ходити на протезах, а й спробувати себе в такому виді спорту як біг. Та потрібен певний час".

Також Михайло хоче повернутися і до служби у війську: якнайменше на якусь з інструкторських посад, а можливо, і бойових.

"Вважаю, що люди, які отримали поранення чи інакше постраждали під час бойових дій, не мають закриватися в собі вдома. Треба показувати, що ми багато можемо і вміємо. Щоб суспільство до нас звикало і сприймало на рівних, як і раніше. І не виникало шкідливих міфів про ветеранів", — підсумовує стронгмен-рекордсмен Михайло Дроботенко.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: