fbpx
Сьогодні
Рішення 13:29 18 Жов 2023

"Доріжки доступності": у Львові на площі Ринок облаштують простір для маломобільних груп

Фото: Львівська міська рада

На львівській площі Ринок планують облаштувати простір – доріжки доступності – для безперешкодного переміщення маломобільних груп.

Про це пише Рубрика, посилаючись на міську раду.

У чому проблема?

За даними управління соцзахисту Львівської міської ради, 5,6% жителів Львівської громади, тобто 47 500, є особами з інвалідністю, з них понад 1300 використовують колісні крісла.

У Львівській громаді понад 7700 учасників АТО з 2014 року, які постраждали, захищаючи нашу державу. На 1 січня 2022 року обліковані 625 осіб з інвалідністю внаслідок війни, на 1 вересня 2023-го їх стало 776, а після перемоги буде значно більше.

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев зауважив, на площі Ринок є інклюзивне покриття, яке облаштували у 2015 році, і зараз воно не надто зручне.

"Воно не йде суцільною смугою, а переривається на перехрестях, а також трамвайною колією, що зовсім не зручно для маломобільних людей: як для батьків з дітьми у візочках, так і для осіб, які пересуваються на кріслі колісному", — пояснив він.

Яке рішення?

"За прикладом європейських міст у центральній частині Львова на площі Ринок плануємо облаштувати безбар'єрні доріжки", зазначили чиновники.

Як це працює?

Як розповідають у міськраді, спочатку розпочнуть роботи з фасадної сторони Ратуші, а вже потім комунальники візьмуться за інші сторони.

Частину нерівної бруківки знімуть, відшліфують та повернуть назад. Усі роботи виконуватимуть за гроші українських та іноземних благодійників.

Львів площа Ринок, інклюзивність

Фото: Соцмережі

"Вони (доріжки – ред.) будуть розташовані без розривів по усій площі включно з переходами через трамвайні колії та безбар'єрним входом в Ратушу.

Відтак до наявного покриття ми додамо систему переходів, яка забезпечить єдину мережу доступних смуг на площі Ринок", — розповів головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Які ж це будуть доріжки?

В управлінні архітектури та урбаністики зазначили, що, враховуючи норми інклюзивності, доріжки будуть завширшки 1,5 -1,8 м., а загальна їх площа складатиме 1,7 тис. м².

Також кажуть, що втручання в інфраструктуру будуть мінімальні:

  • частину мозаїки в межах цих смуг лише замінять гладкою гранітною плиткою,
  • чорна історична базальтова мозаїка залишиться — її перемостять в контексті напрямних смуг.
Львів площа Ринок, інклюзивність

Фото: Соцмережі

Вартість першого етапу робіт — 3,7 млн грн. А всього проєкту коштуватиме 6,5 млн грн. Оновлення площі триватиме до кінця 2023 року.

Зазначимо, що зазвичай у статутах міжнародних фундацій є заборона вкладати кошти в озброєння та все, що стосується армії. Тому якщо місто отримує грант на формування безбар'єрності, то кошти можна витратити лише на це, інакше їх в судовому порядку можуть зобов'язати повернути.

Нагадаємо, в Україні ЛУН Місто запускає інтерактивну Карту інклюзивності "Місто без меж", на яку будуть нанесені заклади, публічні простори, міська інфраструктура, де вже зроблені певні кроки для вільного доступу маломобільних груп населення.

Також ми розповідали, що у Шепетівці Хмельницької області відкрили інклюзивну кав'ярню Sunny Coffee, де працюватимуть люди з ментальними порушеннями.

Окрім того, інклюзивна пекарня Good Bread представила фотопроєкт "Сій хліб і квіти всупереч напастям", мета якого – нагадати про присутність світла у темні часи.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: