fbpx
Сьогодні
19:47 11 Жов 2023

Іспанського волонтера, якого окупанти викрали торік у Херсоні та тримали у СІЗО, знову вивезли у невідомому напрямку

English version here

75-річного іспанця Маріано Гарсіа Калатаюда, якого російські окупанти викрали 19 березня 2022 року в Херсоні та утримували в СІЗО Сімферополя, знову вивезли у невідомому напрямку.

Про це Офісу уповноваженого з прав людини повідомила його дружина Тетяна, пише Рубрика.

За словами Тетяни, наприкінці вересня цього року її чоловіка вивези із сімферопольського СІЗО. Там його незаконно утримували півтора року спочатку взагалі без звинувачень, а пізніше за так звану «причетність до вчинення дій, спрямованих на заподіяння шкоди безпеці РФ».

У СІЗО Маріо неодноразово піддавали тортурам, попри його вік та громадянство.

Ймовірно, Маріано Гарсіа Калатаюда перемістили у тимчасово окуповане село Чонгар на Херсонщині, де нещодавно загарбники відкрили неофіційний слідчий ізолятор.

Лубінець наголосив, що вимагає негайного звільнення Маріано Гарсії Калатаюда, а також усіх цивільних громадян України, які відповідно до Женевської конвенції, не мають утримуватися за фейковими звинуваченнями в місцях несвободи на окупованих територіях України або в росії. 

Що відомо про Маріано Гарсіа Калатаюда

Маріано Гарсіа Калатаюд — громадянин Іспанії, який із 2014 року проживає в Україні. До викрадення займався волонтерською діяльністю. Коли у 2022 році російські окупанти захопили Херсон, він відмовився евакуюватися.

19 березня 2022 року Калатаюд пішов на акцію за Єдність України у тоді ще окупованому Херсоні, де його викрали невідомі чоловіки у балаклавах. Вони вдарили його під дих, заламали руки, одягнули кайданки та запхали до темно-синього буса.

Згодом стало відомо, що Маріо утримували у Херсоні, потім звільнили, але на зв'язок з волонтером не вдавалося вийти все одно.

Пізніше правозахисна організація КримSOS повідомила, що його перевезли до Сімферопольського СІЗО №1, де півтора року незаконно утримували у в'язниці, не висуваючи звинувачень, а потім звинуватили у "причетності до вчинення дій, спрямованих на заподіяння шкоди безпеці РФ".

Цивільний полонений Євгеній Ямковий, якого утримували з іспанським волонтером в одній камері, розповів після свого звільнення у квітні 2023 року, що під час чергової переклички Калатаюда вкусив службовий собака за коліно, залишивши на нозі глибокий шрам. Також росіяни хотіли дізнатися пін-код банківської картки Маріо, для цього вони катували іспанця електрошокером та нещадно били.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: