fbpx
Сьогодні
16:30 01 Жов 2023

В Україні з'явиться новий "екологічний" податок: навіщо це рішення

Фото: З відкритих джерел

В Україні планують запровадити екологічний податок, як у європейських країнах, на захоронення та розміщення відходів на полігонах, який повинен буде стимулювати переробку сміття, щоби залишати на звалищах тільки ті відходи, які не піддаються переробці.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

У чому проблема?

Закон "Про управління відходами", який набрав чинності 9 липня 2023 року, запустив реформу та оновив термінологію, принципи та підходи до управління відходами, привівши їх у відповідність до рамкової Директиви ЄС.

Важливими цілями реформи управління відходами є:

  • скорочення обсягів захоронення відходів,
  • перехід до розумного споживання,
  • роздільного збору відходів,
  • рециклінгу і у такий спосіб – зменшення негативного впливу відходів на довкілля та людей. 

"Поховання на полігонах досі залишається найпростішим і найдешевшим способом позбутися відходів у нашій країні. У той час як у європейській ієрархії це остання і найбільш небажана опція", – пояснили в міністерстві.

Крім того, недосконале українське законодавство дає можливість бізнесу декларувати практично всі відходи як такі, що не становлять небезпеки і уникати високої плати за поховання, у тому числі змішаних побутових відходів.

За інформацією Міністерства, переважна більшість усіх відходів в Україні була задекларована як малонебезпечні відходи. Значний їх відсоток можна було б посортувати і піддати рециклінгу, але, на жаль, вони потрапили на полігони та сміттєзвалища.

Яке рішення?

Одним з інструментів зменшення побутових відходів, поряд з впровадженням розширеної відповідальності виробника, якраз і є податки (збори/платежі), які справляються за захоронення відходів на полігонах.

Ставки податку суттєво відрізняються у різних європейських країнах і, наприклад, для захоронення побутових відходів варіюють від 5 євро/т до понад 100 євро/т.

Саме такі принципи потрібно впроваджувати в Україні.

Як це працює?

Впровадження податку передбачено законом "Про управління відходами". На цей час ведеться робота щодо внесення відповідних змін до Податкового кодексу, повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

До цього в Україні існувало 5 класів відходів за рівнем небезпеки, відповідно до яких нараховувалася ставка податку на їх розміщення.

відходи

Фото: З відкритих джерел

Рамковий закон "Про управління відходами" вводить поділ відходів на 2 великі класи згідно з європейськими стандартами – небезпечні відходи та відходи, що не є небезпечними.

Надалі для окремих видів відходів встановлюються коригуючі коефіцієнти – підвищувальні або ж понижувальні. 

відходи

Фото: З відкритих джерел

Відповідно закон передбачає встановлення ставок екологічного податку, які залежатимуть від виду та класу відходів.

Якими точно будуть ставки українського варіанта "податку на сміття", поки що не відомо.

"У запропонованих змінах… закладено цільові ставки податків, проте вони не будуть впроваджуватися відразу. Зростання до цільового рівня буде поступовим протягом 7 років після завершення або припинення воєнного стану в Україні. Перші три-чотири роки ставки зростатимуть несуттєво", пояснили у відомстві.

Відмітимо, що податку на захоронення надзвичайно небезпечних відходів у новому законодавстві не буде, оскільки такі відходи узагалі не повинні потрапляти на полігони.

відходи

Фото: УНІАН

Нагадаємо, що Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури планує скасувати старий наказ 2011 року щодо роздільного збирання побутових відходів, оскільки підготувало нову Методику.

Також на Закарпатті підприємство Olnova Recyclingtechnik – Hammel-Ukraine ввело експлуатацію чергову сортувальну лінію OLNOVA МСЛ-1 для твердих побутових відходів (ТПВ).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: