fbpx
Сьогодні
21:47 29 Вер 2023

У Львові стартує проєкт "Моя група крові", що популяризує донорство: як працює це рішення

Фото: city-adm.lviv.ua

З 29 вересня у Львові запускають  українсько-данський проєкт "Моя група крові", метою якого є залучити людей до донорського руху.

Про це повідомили на сайті Львівської міської ради, пише Рубрика.

У чому проблема?

Донорська кров необхідна постійно. Якщо її не вистачає, переносяться операції, вмирають постраждалі в автокатастрофах, за важких пологів гинуть мами, онкохворі не можуть пройти курси терапії тощо. Повномасштабна війна, яку веде росія проти України з 24 лютого 2022 року, критично загострила потребу у донації. Здаючи кров, донори дарують людям шанси на життя – у тому числі, нашим захисникам.

Яке рішення?

У Львові з 29 вересня стартує українсько-данський проєкт "Моя група крові".

Як це працює?

Метою проєкту "Моя група крові" є залучити людей до донорського руху за допомогою визначення групи крові.

У межах проєкту, групи крові мають визначити у 5 мільйонів цивільних протягом року.

До того ж команда ДонорUA у співпраці Operation SafeDrop та Eldon Biologicals організовує навчання для медиків з усіх регіонів України, які, своєю чергою, зможуть самі навчати колег роботі з системою EldonCard.

29 вересня запланований тренінг для менеджерів проєкту. Інструктори навчатимуть волонтерів-медиків визначати групи крові за допомогою системи EldonCard, з якою процедура займає лише 2-3 хвилини.

30 вересня і 1 жовтня учасники визначатимуть групи крові на площі Ринок біля Львівської міської ради (11:30-14:00) та біля ТРЦ Victoria Gardens (13:00-15:00).

Довідка

ДонорUA —  єдина професійна система рекрутингу та навігації донорів крові. Підтримує роботу 22 центрів крові, співпрацює з МОЗ, УЦТК, ВООЗ, Міжнародним комітетом Червоного Хреста та Global Blood Fund. На сьогодні база ДонорUA налічує понад 135 000 донорів. Більше 7000 пацієнтів адресно отримали допомогу завдяки платформі, а на пошук донора для конкретного пацієнта витрачається не більше 20 хвилин.

Operation SafeDrop – проєкт благодійного фонду MAD Foundation, спрямований на підтримку України та українців. Ініціатива охоплює такі напрямки, як евакуація цивільного населення, гуманітарна допомога, допопога громадам у будівництві укриттів, відновлення критичної інфраструктури після війни, а також безкоштовне визначення груп крові по всій Україні.

ELDON BIOLOGICALS – данський виробник тест-карток для визначення групи крові EldonCard. Система тестування базується на використанні спеціальних рецептур відібраних моноклональних антитіл.

Як писала Рубрика, донорUA спільно з освітньою платформою Prometheus запускають безкоштовний онлайн-відеокурс, присвячений донорству крові. Мета проєкту — доступно розповісти про важливість донорства, розвінчати поширені міфи та залучити якомога більше нових донорів до порятунку життів військових і цивільних.

Нагадаємо, що у разі нагальної потреби за надзвичайних ситуацій та на період воєнного стану, донорську кров та її компоненти зможуть ввозити з-за кордону, як гуманітарну допомогу.

Також повідомлялось, що перший мобільний центр крові розпочав роботу у Львівській області. Спеціально облаштований автобус-лабораторію українцям передав Центр крові зі Стокгольма.

Окрім того, бойові медики без медичної освіти зможуть здійснювати переливання крові на передовій. Умова — проходження відповідної підготовки в Міністерстві охорони здоров'я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: