fbpx
Сьогодні
22:42 18 Сер 2023

США схвалили програму навчання українських пілотів на F-16 у Данії

Фото: wikipedia.org

Сполучені Штати схвалили передання Україні навчальних матеріалів для винищувачів F-16 на запит Данії, що має наблизити початок підготовки українських льотчиків на цих літаках.

Про це телеканалу CNN повідомили два американські посадовці, один із них – з адміністрації Джо Байдена.

"Можемо підтвердити, що Міністерство (оборони. – Ред.) нещодавно схвалило запит від країни-партнера з навчання на F-16, Данії, пов'язаний із їхніми зусиллями щодо створення програм підготовки пілотів і технічного обслуговування", – сказав один із посадовців.

Програма містить навчальні модулі, документацію й матеріали для аудиторних занять, зокрема з інформацією про секретні американські технології. Тому вони потребували попереднього погодження Вашингтона.

Схвалення запиту Данії на передання Україні навчальних матеріалів є одним із важливих кроків на шляху до початку безпосереднього навчання українських льотчиків на винищувачах F-16.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, Данія оголосила про старт навчання українських пілотів на F-16 наприкінці серпня.

Що відомо про навчання українських пілотів на винищувачах F-16

Нагадаємо, питання надання Україні винищувачів F-16 обговорювалось у межах засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") у червні.

Після неї стало відомо, що до липня партнери України планують затвердити програму навчання українських пілотів, інженерів та техніків на винищувачах F-16, самі навчання проходитимуть у спеціально створеному центрі у одній з європейських країн.

За даними видання Politico, передача Україні західних винищувачів F-16 може відбутися на початку 2024 року.

Раніше прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для України. До них долучилася і Данія.

На початку червня речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат повідомив, що Київ відібрав перші групи українських пілотів для навчання у Британії.

6 липня, Вища рада національної оборони Румунії (CSAT) обговорила проєкт створення в країні центру підготовки льотчиків для керування винищувачами F-16, яким зможуть користуватись члени НАТО і країни-союзники.

Глава держави Володимир Зеленський анонсував, що у серпні розпочнуться навчання військових Збройних сил України на американських винищувачах F-16.

Проте спікер Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат заявив, що Україна не зможе отримати від союзників винищувачі F-16 найближчої осені чи зими. Тому зараз необхідно посилити протиповітряну оборону.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: