fbpx
Сьогодні
14:49 09 Сер 2023

Уряд дозволив отримувати водійські права та номери для автомобілів поштою: як працює це рішення

Кабінет Міністрів змінив Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами. Відтепер можна буде отримувати за бажанням та за додаткову плату свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу чи номерні знаки з використанням засобів поштового звʼязку, зокрема через курʼєра.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм постійного представника Кабміну у Верховній Раді Тараса Мельничука.

У чому проблема?

Через повномасштабне вторгнення не всі українці мають можливість звернутися до центрів МВС з приводу питання автотранспорту. Адже багато громадян виїхали за межі області чи за кордон, тікаючи від російських обстрілів.

До того ж, за чинними правилами для отримання посвідчення водія необхідно подавати документи з відомостями про зареєстроване місце проживання отримувача.

Проте ця норма ускладнює отримання посвідчення водія громадянами, які зареєстровані на ТОТ або в паспортних документах яких не зазначено зареєстрованого місця проживання.

Яке рішення?

Відповідні зміни внесли до Порядку держреєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів.

Як це працює?

Як уточнюють в Міністерстві внутрішніх справ, мова йде про отримання свідоцтва про реєстрацію (техпаспорта) чи номерів, оформлених через портал "Дія" або Електронний кабінет водія.

"Встановлено, що особа за бажанням та за додаткову плату може отримати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, номерні знаки із використанням засобів та обʼєктів призначеного оператора поштового звʼязку шляхом надання послуг поштового звʼязку, у тому числі через курʼєра.

Дозволено у період дії воєнного стану пересилати в міжнародних поштових відправленнях посвідчення водія на право керування транспортними засобами відповідної категорії", – підкреслив Мельничук.

За його словами, уряд передбачив впровадження автоматичних перевірок за реєстрами та базами інформації, доступ до яких має МВС, відомостей про осіб, необхідних для допуску їх до керування транспортними засобами, оформлення, персоналізації, повернення, обміну, видачі посвідчень водія, державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортного засобу, оформлення та видачі реєстраційних документів і номерних знаків.

Також на період дії воєнного стану уряд дозволив пересилати посвідчення водія на право керування транспортними засобами відповідної категорії в міжнародних поштових відправленнях.

Як повідомлялося, 25 липня у Міністерстві внутрішніх справ заявили, що в Україні цьогоріч сервісні центри МВС видали понад 200 тисяч посвідчень водія вперше.

Окрім того, у МВС також анонсують запуск у вересні послуги реєстрації автомобіля онлайн та нагадали, що посвідчення водія уже зараз можна обміняти через застосунок "Дія" або ЕКВ і отримати поштою в межах України: за неповний рік цією опцією скористалися понад 25 тисяч людей.

Раніше ми повідомляли, що в Україні скасували обмеження на кількість спроб скласти іспит з ПДР.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: