fbpx
Сьогодні
16:30 07 Сер 2023

Кияни найчастіше фіксують дощові підтоплення у центральній частині міста

Фото: Getty Images

ЛУН Місто проаналізував новини за останні пʼять років та склав карту місць, де жителі столиці найчастіше фіксують дощові підтоплення в Києві.

  • Причини

Під час чи не кожної сильної зливи вулиці Києва перетворюються на річки. Причин тому низка.

Це і зміни клімату, які несуть інтенсивні дощі – за короткий проміжок часу випадає великий об'єм опадів. Наприклад, 8 липня 2023 менш ніж за годину випала півмісячна кількість, 33,2 мм – за даними Центральної геофізичної обсерваторії. Загалом за липень на пості ЦГО на проспекті Науки, 37 випало 136 мм, або дві кліматичні норми.

Не покращують ситуацію застарілі інженерні мережі та перенавантаження на них через нерівномірну забудову. Перешкодою є бруд, сміття з вулиць, які швидко забивають зливостоки.

  • Карта

Тож до інфраструктури міста зʼявилася нова вимога – щоб не затоплювало під час злив.

Команда ЛУН Місто проаналізувала новини за 2019-2023 роки та нанесла на карту повідомлення про підтоплення на вулицях Києва під час дощів. Найменше згадок зафіксували щодо південної частини Соломʼянського району. Найбільше щодо Шевченківського району та півночі Соломʼянського, у північно-центральній частині міста.

Команда ЛУН Місто продовжує наповнювати карту дощових підтоплень столиці. Кожен може допомогти зробити її повнішою. Для цього заповніть форму і розкажіть, де ще місто плаває під час злив – https://forms.gle/onhJUrRbhNezc5dF8.

  • Світові практики

Підтоплення через інтенсивні зливи – проблема не тільки Києва. Через зміни клімату та збільшення інтенсивності опадів 700 мільйонів людей живуть у місцях, де зростає максимальна добова кількість опадів, зазначають дослідники міжнародної агенції Arup.

Популярною концепцією протидії підтопленням є ідея "міст-губок". У містах збільшують площі водойм та озеленення, адже газон, парк, ліс, напротивагу асфальту і бетону, здатні вбирати надлишкову воду.

Ще одне рішення зеленої інфраструктури – дощові сади – зелені зони розташовані трохи нижче тротуару, засаджені вологолюбними рослинами. Дощові сади беруть на себе зайву воду і безкоштовно фільтрують її. Такі зелені зони облаштовують зокрема під водостічними трубами.

Світ змінюється, тож міста мають адаптуватися до цих змін.

ЛУН Місто – центр міських досліджень, соціальна ініціатива української PropTech компанії ЛУН. Слідкуйте за ініціативами проєкту у Telegram @lunmisto та на сайті misto.lun.ua.

Нагадаємо, у "Київ Цифровий" запустили опитування про культуру під час війни.

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: