fbpx
Сьогодні
19:59 30 Лип 2023

У Нігері протестувальники з російськими прапорами штурмували посольство Франції

Фото: Getty Images

У неділю, 30 липня, у Нігері прихильники хунти пройшли маршем по вулицях столиці Ніамея.  Протестувальники розмахували російськими прапорами, скандували ім'я путіна та напали на посольство Франції.

Про це повідомляє Associated Press, цитує Рубрика.

Тисячі прихильників хунти вийшли вулицями Ніамея (столиці Нігеру), розмахуючи російськими прапорами, скандуючи ім'я президента рф володимира путіната рішуче засуджуючи Францію, колонією якої колись був Нігер.

Протестувальники пройшли до посольства Франції, де підпалили двері. З усього міста було видно чорний дим. Нігерська армія зрештою розігнала натовп.

У Єлисейському палаці вже заявили, що Емманюель Макрон "не потерпить жодного нападу на Францію чи її інтереси", і Париж негайно відповість в разі нападу на громадян Франції, її військових чи дипломатів.

Франція має 1500 військовослужбовців у Нігері для проведення спільних операцій з армією Нігеру, а США і Європейський Союз до перевороту забезпечували навчання і допомогу з питань безпеки.

російська ПВК "Вагнер" вже діє в сусідній країні Малі, і путін, схоже, хоче розширити вплив росії в регіоні. Однак, як відзначає AP, поки що незрозуміло, чи піде нова хунта Нігеру назустріч кремлю, чи буде на боці західних партнерів. До перевороту Нігер вважався надійним партнером Заходу в боротьбі з тероризмом.

Африканський Союз уже висунув ультиматум хунті з вимогою відновити демократично обраний уряд Нігеру протягом 15 днів. Якщо цього не виконають, альянс погрожує вжити "необхідних заходів, включно з каральними, проти винних".

Що відомо про переворот в Нігері?

Генерал Абдурахман Чіані оголосив себе новим лідером Нігеру після перевороту. Тепер постало питання, чи залучить ця країна найманців з російської ПВК "Вагнер" для боротьби з екстремізмом у регіоні, як це зробили сусідки Нігеру.

Переворот почався 26 липня, коли підрозділ президентської охорони, який очолив Чіані, захопив президента Мохамеда Базума.

Мохамед Базум був обраний у 2021 році під час першої мирної, демократичної передачі влади в Нігері після здобуття незалежності від Франції в 1960 році. Базум є ключовим союзником у зусиллях Заходу боротися з джихадистами, пов'язаними з Аль-Каїдою та угрупованням "Ісламська держава" в африканському регіоні Сахель.

Вважається, що президент Нігеру наразі здоровий і все ще перебуває в полоні своїх власних охоронців.

Нагадаємо, у червні 2021 року, уперше в історії відбулася зустріч міністрів зовнішніх справ України та Нігеру.

Також Рубрика писала, що глава Франції Еммануель Макрон, який мав намір узяти участь у саміті БРІКС, що відбудеться у Південно-Африканській Республіці, не отримав запрошення.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: