fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 16:34 27 Лип 2023

В ірпінському ліцеї навчатимуться і під час тривог: у чому рішення

В Ірпінському академічному ліцеї "Мрія" укриття облаштовують так, щоб під час повітряної тривоги учні могли продовжувати навчання. 

Про це "Рубриці" розповів директор ліцею Іван Пташник.

У чому проблема?

Через російсько-українську війну навчальний процес в закладах освіти часто переривається через повітряні тривоги. Учні та педагоги до відбою тривоги перебувають в укриттях. Зокрема в Ірпінському академічному ліцеї "Мрія" минулого року призупиняли навчальний процес під час повітряних тривог.

Яке рішення?

За сприяння ЮНІСЕФ, інших благодійників, Управління освіти Ірпінської міської ради укриття в академічному ліцеї "Мрія" облаштовують таким чином, щоб у ньому можна було продовжувати ефективний навчальний процес.

На фото: Укриття в Ірпінському академічному ліцеї "Мрія"

Як це працює?

В Ірпінському академічному ліцеї "Мрія" здобувають освіту приблизно три тисячі дітей. Укриття не може вмістити такої кількості людей одночасно, тож навчання відбувається за змішаною формою: один тиждень діти приходять на очні уроки, а інший навчаються онлайн з дому. Також є діти, які обрали сімейну форму навчання, екстернат. 

"Маємо два укриття: просте і найпростіше, вони дозволяють нам організувати навчальний процес у дві зміни", — розповідає директор ліцею Іван Пташник.

Облаштовувати укриття в ліцеї почали майже одразу після звільнення Ірпеня, з середини квітня 2022 року. Уже 1 вересня 2022 року діти пішли на очне навчання. 

В одному з укриттів раніше був тир, а потім працювали шкільні гуртки, тож воно не потребувало дуже великих вкладень.

"Його треба було підремонтувати, зробити вентиляцію, провести воду, — каже Іван Пташник. — Ми поставили там чотири біотуалети, оскільки укриття нижче рівня каналізації. Це варіант, оптимальний саме для цього укриття". 

Ремонт вдалося зробити зусиллями ЮНІСЕФ та Управління освіти Ірпінської міської ради. 

"Минулого року ми призупиняли освітній процес на час повітряної тривоги. Цього року, проаналізувавши попередній рік навчання, розумію, що потрібно продовжувати освітній процес. Діти адаптовані, і в укритті можна працювати і допрацьовувати те, що, наприклад, не встигли на уроці", — переконаний директор Ірпінського академічного ліцею "Мрія" Іван Пташник. 

Тому зараз укриття вдосконалюють для того, щоб освітній процес був повністю безперервним. Зокрема саме для цього нещодавно німецькі благодійники передали для укриття меблі — парти, стільчики, тумби.

Автор: Ольга Стукало

Фото Миколи Тимченка

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: