fbpx
Сьогодні
22:52 22 Лип 2023

Зеленський запропонував скликати раду Україна-НАТО через дії рф у Чорному морі

Президент Володимир Зеленський звернувся до генсека НАТО Єнса Столтенберга з пропозицією невідкладно скликати раду Україна-НАТО через агресивні кроки рф у Чорному морі.

Про це Зеленський сказав у відеозверненні.

"Говорили (зі Столтенбергом – ред.) про безпекову ситуацію зараз, зокрема російські агресивні кроки в Чорному морі. Будь-яка дестабілізація в цьому регіоні, зрив роботи наших експортних шляхів означатимуть проблеми з відповідними наслідками для всіх у світі. Цінова криза – найменший із можливих наслідків.

Обговорили з паном Столтенбергом наші кроки щодо розблокування і забезпечення сталої роботи зернового коридору. У нашій співпраці ми перейшли на новий, вищий рівень – рівень ради Україна-НАТО. І цей механізм може спрацювати. Я звернувся до Єнса з пропозицією невідкладно скликати таку раду для відповідних кризових консультацій. Днями зустріч відбудеться. Безпекову кризу в Чорному морі ми можемо подолати", – зазначив Зеленський.

Довідка

17 липня речник Кремля Дмитро Пєсков заявив про зупинку дії "зернової угоди". Також росія оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства в рамках Чорноморської зернової ініціативи.

Водночас президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган сказав, що вірить, що президент росії насправді хоче продовження дії так званої "зернової угоди", та поговорить з ним про це.

А Зеленський запропонував Туреччині й ООН продовжити роботу "зернового коридору" без рф.

19 липня президент рф володимир путін заявив, що росія "розгляне можливість" повернення до "зернової угоди" лише у разі повного виконання її умов.

Останніми днями росіяни своїми ударами знищували зерно на півдні України. Так, 19 липня внаслідок російських атак на інфраструктуру на Одещині в порту Чорноморська було знищено 60 тисяч тонн зерна. 21 липня нічна атака РФ знищила 100 тонн гороху і 20 тонн ячменю на Одещині.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: