fbpx
Сьогодні
14:39 19 Лип 2023

Рішення для відновлення: на дні Каховського водосховища з’явилось “футбольне поле”

НПП "Кам'янська Січ" уже почав боротись з наслідками обміління Каховського водосховища: на оголеному дні співробітники Нацпарку висівають рослини-однорічники, аби вирішити ряд проблем

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

Після підриву дамби Каховської ГЕС Каховське водосховище майже повністю обміліло — залишилась лиш тонка стрічка річища Дніпра.

Каховське водосховище

Оголене дно Каховського водосховища станом на 5 червня 2023 року. Території Нацпарку — ліворуч від русла Дніпра, від села Червоний Маяк до Саблуківки. Джерело: Sentinel Hub

Утім, осушення Каховського водосховища може призвести до того, що шкідливі осади, які накопичувались на дні річок та водосховищ роками, після повного висихання берегів будуть розвіюватись вітром, вбиратись у рослини, та врешті-решт потрапляти в організми тварин та людей. Наскільки вони будуть небезпечними — поки що невідомо, проте екологи б'ють на сполох: дно Каховського водосховища необхідно "захистити", засіявши його однорічними рослинами.

Каховське водосховище

Дно Каховського водосховища на території НПП "Кам'янська Січ". Фото надане Сергієм Скориком

Яке рішення?

Рішення в дії: "Футбольне поле" на дні водосховища

Національний природний парк "Кам'янська Січ", який розмістився в Херсонській області вздовж берега колишнього Каховського водосховища, уже почав боротись із пересиханням оголеного дна.

"Хоч ми й наймолодший парк, але в нас найбільш потужний науковий відділ. Ми маємо сімох професорів, і ми розробили проєкт. Всі з нами погодились, і ОВА, і Міндовкілля, і Кабмін. Це проєкт, за яким ми однорічними рослинами будемо засівати територію, яка обміліла", — розповів "Рубриці" директор НПП "Кам'янська Січ" Сергій Скорик.

Як це працює?

Проєкт уже реалізовують.

Це дозволить вирішити одразу три проблеми: запобігти ерозії ґрунтів, зберегти вологу та не дати вітру підіймати небезпечний пил. Оголене дно водосховища природоохоронці засіяли однорічними рослинами. Сергій Скорик називає це "нашим футбольним полем" — паростки вже мають 5-7 сантиметрів висоти. 

Каховське водосховище

Дно Каховського водосховища, яке почало заростати рослинами-однорічниками.  Фото надане Сергієм Скориком

"Усі працівники протягом 7 днів виходили в поле та збирали насіння однорічних рослин: вони швидко проростають, і можна спостерігати, що буде на дні на наступний рік. Можливо, це буде інший проєкт, а можливо, повторимо цей", каже Скорик. 

Каховське водосховище

Оголене дно Каховського водосховища, яке почало заростати однорічними рослинами. Природоохоронці засівають дно, аби запобігати висиханню. Фото надане Сергієм Скориком

Єдина проблема лише в тому, що реалізувати проєкт Нацпарк має змогу лише на території установи — це лише невелика частина оголеного дна водосховища. До того ж, частина дна знаходиться в "сірій зоні".

Проте в парку сподіваються, що проєкт буде взятий за основу іншими природно-заповідними фондами та громадами. 

Каховське водосховище

Перші паростки однорічників, посіяних співробітниками "Кам'янської Січі" на оголеному дні Каховського моря, які попереджають висихання. Фото надано Сергієм Скориком.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: