fbpx
Сьогодні
12:58 07 Лип 2023

Румунія має намір відкрити центр із навчання пілотів на F-16

Винищувач F-16

Члени Вищої ради національної оборони Румунії (CSAT) обговорили створення в країні центру підготовки пілотів для керування винищувачами F-16.

Про це повідомляє Romania-Insider.

Планується, що в центрі підготовки навчатимуть румунських пілотів, які експлуатують літаки F-16. Згодом цей центр буде відкритий для пілотів з країн-членів і партнерів НАТО, зокрема й з України.

"Разом з іншими союзниками та компанією, яка розробляє цей винищувач, у Румунії буде створено регіональний хаб для підготовки пілотів, які літають на цих літаках», – йдеться у повідомленні.

Довідка

Нагадаємо, питання надання Україні винищувачів F-16 обговорювалось у межах засідання Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") у червні.

Після неї стало відомо, що до липня партнери України планують затвердити програму навчання українських пілотів, інженерів та техніків на винищувачах F-16, самі навчання проходитимуть у спеціально створеному центрі у одній з європейських країн.

За даними видання Politico, передача Україні західних винищувачів F-16 може відбутися на початку 2024 року.

Що відомо про навчання українських пілотів на винищувачах F-16

Нещодавно Британія погодилася почати навчання українських пілотів, попри те, що у Лондона немає американських винищувачів F-16.

Посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс заявляла, що українські пілоти проходитимуть базову підготовку, щоб передавати і розвивати свої навички у сфері управління західними літаками.

Раніше прем'єр-міністри Нідерландів та Великої Британії домовилися працювати над формуванням міжнародної коаліції винищувачів для України. До них долучилася і Данія.

На початку червня речник Повітряних сил полковник Юрій Ігнат повідомив, що Київ відібрав перші групи українських пілотів для навчання у Британії.

Загалом "Коаліція винищувачів" у своєму складі налічує уже вісім країн, Україна працює над її розширенням.

Союзники зазначають, що передача винищувачів Україні буде можлива лише після навчання пілотів.

Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що очікувати на постачання західних літаків можна не раніше Нового року.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: