fbpx
Сьогодні
17:12 06 Лип 2023

Робив медіапроєкт для фсб росії: блогеру Шарію повідомили про підозру в державній зраді

Коллаж "Рубрики"

Про нову підозру в державній зраді повідомили блогерові та проросійському пропагандистові Анатолію Шарію.

Про це повідомив Офіс генпрокурора, пише Рубрика.

Зазначимо, що у прокуратурі не називають імені підозрюваного. Проте з матеріалів справи випливає, що мова йде про Анатолія Шарія. Він є главою забороненої в Україні "Партії Шарія" та власника однойменного Youtube-каналу.

Слідство зазначає, що Шарій організовує з Іспанії піар-акції проросійської спрямованості, створює й поширює політично заангажовані тенденційні сюжети антиукраїнського змісту.

Також слідство встановило, що навесні 2022 року він змовився з колишнім начальником Головного управління Нацполіції у Вінницькій області, який з 2018 року працює на фсб росії.

Мова йде про Антона Шевцова, якому також оголосили підозру в державній зраді. Той із 2016 року:

  • перебрався до тимчасово окупованого Севастополя,
  • розробив для ФСБ план диверсій в Україні,
  • "зливав" дані про українських правоохоронців.

Прокуратура ще в березні зазначала, що Шевцов співпрацював із лідером та депутатами наразі забороненої проросійської "Партії Шарія".

За даними слідства, Шарій та Шевцов розробили медіапроєкт для дискредитації України та ЗСУ, який передали кураторові з ФСБ.

Як вказує СБУ, Шарій допомагав ФСБ робити постановочні відео з допитів українських полонених:

  • особисто підказував, як правильно знімати допит і які запитання ставити військовополоненим,
  • вже після зйомок монтував відео, вирізаючи із нього "невигідні" для рф моменти.

Змонтовані сюжети росія потім використовувала для штучної дискредитації військово-політичного керівництва України, зокрема, на міжнародній арені.

Слідство задокументувало, що саме від Шевцова Шарій отримав відео з допитів двох полонених військових ЗСУ. Після "монтажу" файлів їх погодили з представником спецслужби росії.

Протиправний зміст цього інформаційного продукту підтвердила судова лінгвістична експертиза.

Шарію повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 111 КК України — державна зрада в умовах воєнного стану. Ця стаття передбачає 15 років за ґратами або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

На цей час обидва фігуранти — Шарій та Шевцов — переховуються від правосуддя.

Що відомо про підозри Шарію

Нагадаємо, що у 2021 році Служба безпеки України вже оголошувала Шарію підозру в державній зраді та порушенні рівноправності громадян (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 161 ККУ).

Тоді в СБУ зазначали, що Шарій займався дискредитацією державної політики України, умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на сході країни для загострення і дестабілізації ситуації. Це підтверджувала експертиза інтерв'ю та виступів Шарія.

У травні 2022 року Шарія навіть затримали в Іспанії. Проте місцевий суд відпустив його під підписку про невиїзд. Тодішня генпрокурорка України Ірина Венедіктова просила українців утриматися від емоційних та жорстких коментарів на адресу Шарія, щоб пропагандист не використав це для заяв, нібито його переслідують за політичними мотивами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: