fbpx
Сьогодні
21:17 05 Лип 2023

Рішення для перемоги: український військовий винайшов унікальний наземний дрон

English version here

Український військовий винайшов унікальний наземний дрон.

Історію 22-річного захисника розповідає ШоТам.

У чому проблема?

Євген Гнаток мав непросте дитинство: семимісячним мама віддала його до дитбудинку. Через 5 років забрала, а незабаром передала до інтернату, бо Женя втікав із дому. Хлопець ховався від побиття п'яного вітчима. Та в інтернаті було не краще, звідти теж утікав. А з десяти років уже працював: мив вікна, роздавав листівки, збирав овочі в теплицях.

Єдине світле, що Євген згадує з дитинства – це уроки конструювання від вітчима у дні, коли той був тверезий.

"Вітчим був інженером важких ракетоносіїв і вчив мене цим невеличким премудростям, коли не був п'яний. Ну, а мені було цікаво, я слухав. Щось навіть ми робили разом", – розповідає хлопець.

Коли росія напала, Євген пішов захищати Київщину, а потім воював в Авдіївці. На фронті побачив велику потребу в пристроях, якими можна керувати віддалено.

Летючі дрони мають певні недоліки та високу ціну, тому Євген вирішив створити наземний і недорогий. Він узяв на озброєння навички конструювання і мерщій приступив до роботи.

Яке рішення?

На початку зими полишив службу та перебрався до Києва. Грошей на житло та дрони не було, тож знайомі запропонували гараж.

"Узимку в гаражі було холодно. Але завдяки знайомій волонтерці, яка мені надала дуйчик та спальний мішок, було вже більш-менш. Головне, що я мав можливість збирати ці дрони", – Євген Гнаток, винахідник наземного дрону "Сірко".

Євген більше 20 разів намагався зібрати ідеальний дрон. Проводив прямі ефіри в соцмережах і таким чином збирав гроші на деталі. І врешті-решт створив "Сірка" — назвав на честь побратима з таким позивним.

"Перші його функції – це підвіз боєприпасів, розвідка. І основна функція – це камікадзе. Під'їжджає до танка або до скупчення вояків чи падає в окоп, зривається. Для мене результат – це підбита техніка чи кілька вбитих рашиків", – каже Євген.

А ще дрони Євгена сконструйовані так, що ворог не може їх виявити за допомогою РЕБ. Сьогодні «сірки» допомагають військовим у найгарячіших точках.

Як це працює?

"Дрони поступають на армію виключно за ціною комплектуючих. Тобто, це приблизно 30 000 гривень. Вони дуже легкі у виробництві і доволі дешеві", – каже винахідник.

Кілька місяців тому Євген отримав роботу в конструкторському бюро та переїхав із гаража. Він продовжує вкладати всі сили у виробництво "сірків", а ще розробляє модель безпілотника.

"Продумую деяку концепцію для створення безпілотників, які дадуть жару не тільки Укроборонпрому та рашистам, рашці, а й закордонним аналогам",– Євген Гнаток, винахідник наземного дрону "Сірко".

Хлопець шукає добродіїв та партнерів, які допоможуть із комплектуванням дронів. Потрібні ще двигуни, драйвери, супутня електроніка, відезв'язок та пульти керування.

Тож, долучайтеся до допомоги, щоб «сірків» ставало все більше, а ворога – менше.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: