fbpx
Сьогодні
19:46 30 Чер 2023

Таємний захід у Києві: Тунберг та ООН зустрілися з представниками природоохоронних організацій України

English version here

Фото: Офіс Президента

У четвер, 29 липня в українській столиці Грета Тунберг та ООН таємно зустрілися з представниками українських природоохоронних організацій.

Про це повідомляє Рубрика.

"Нам потрібні знайомства, нам потрібні люди, нам потрібні гроші, щоб допомагати нам", – так коротко представниця ООН пояснила головну мету зустрічі, яка пройшла в Офісі Президента.

Зустріч відбулася відразу після офіційної прес-конференції Грети.

Захід провели, щоби познайомити українські громадські організації, які займаються природоохоронною діяльністю, з представниками UNEP.

Це програма ООН, сфокусована на кліматі, природі, забрудненні навколишнього середовища, сталому розвитку, а також інших темах, що стосуються створення та підтримання безпечного навколишнього середовища.

На закритій дискусії UNEP заявили про те, що мають певні плани та ідеї. Щоб втілювати їх в Україні, за словами представниці ООН, організації "потрібні знайомства, потрібні люди, потрібні гроші, щоби допомагати нам".

Незважаючи на те, що раніше Грета Тунберг оцінила зусилля ООН щодо подолання наслідків екологічної катастрофи на Херсонщині як недостатні та посміялася з цього питання, вона також була присутня на зустрічі.

Активістка заявила, що українцям важливо розуміти, як саме вони згодом працюватимуть із шкодою завданою росією навколишньому середовищу.

Представники українських природоохоронних організацій, зокрема, UAnimals, Greenpeace Ukraine, Всеукраїнська Екологічна Ліга, UNCG (Українська природоохоронна група), Environment People Law розповіли про основні напрямки діяльності під час війни, виклики, з якими їм доводилося справлятися, перспективи та плани.

Так, Олексій Василюк з Української природоохоронної групи згадав про проблему скорочення біорізноманіття через військові дії на території України, втрату цінних видів рослин та тварин, ризики заселення територій, пошкоджених військовими діями, заселення інвалідними видами рослин.

Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської Екологічної Ліги розповіла, як катастрофа після підриву греблі Каховського водосховища може вплинути на світову продовольчу безпеку. Вона передбачила, що деяким африканським країнам може загрожувати голод, оскільки основні поставки зерна були саме з України.

Було порушено й інші проблеми: учасники дискусії розповіли про виклики, з якими їм довелося зіткнутися за півтора роки війни. Згадали також і те, що у майбутньому до створення системи для відшкодування збитків, завданих російським екоцидом, залучатимуться українські інституції та місцеві громадські організації.

У зв'язку з майбутніми планами щодо створення Міжнародної групи, завдання якої — створити механізм відшкодування екологічних збитків, зустріч, ймовірно, може бути пов'язана з вибором організацій, які братимуть участь у програмі. Втім, поки що це невідомо.

Як розповів "Рубриці" голова Українсько-природоохоронної групи Олексій Василюк, увійти до групи учасникам дискусії поки не пропонували.

Нагадаємо, 29 червня, до Києва приїхала екоактивістка Грета Тунберг, вона увійде до Міжнародної робочої групи щодо екологічних злочинів росії.

Тумберг в Києві

Фото: Офіс Президента

Рубрика:
Екологія Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: