fbpx
Сьогодні
22:16 28 Чер 2023

Комісія обрала на посаду голови АРМА Олену Думу

Конкурс на посаду голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) виграла держслужбовиця Олена Дума.

Про це повідомляє Transparency International Ukraine.

Зазначається, що за це рішення проголосували шестеро з восьми членів конкурсної комісії. Перемога Думи вже викликала негативну реакцію в експертному середовищі.

"Призначення Олени Думи може поставити хрест на АРМА", – заявили у Transparency International Ukraine.

На думку антикорупційників, призначення Думи несе великі репутаційні ризики для України й для роботи незалежної та ефективної діяльності антикорупційної екосистеми та органів правопорядку.

"Олена Дума має понад 22 роки стажу в державних органах, а також протягом цього часу була дуже активною в антикорупційних та профспілкових організаціях, організовувала та брала участь у різних мітингах. Досвід Олени Думи не повʼязаний з роботою у сфері, дотичній до кримінальної юстиції, а також не повʼязаний з управлінням чи розшуком активів. А це викликає сумніви", – йдеться в повідомленні.

Також вказується на наявність тісних політичних зв'язків переможниці.

"У 2019 році Дума брала безпосередню участь в агітації за одного із кандидатів в президенти України та дискредитації іншого претендента на цю посаду. Це вказує на політичну заангажованість переможниці конкурсу на голову АРМА, що потенційно може впливати на її роботу на цій посаді", – зазначили в Transparency International.

Крім того, громадські активісти виявили зв'язки Думи з ексголовою СБУ Валентином Наливайченком. Свого часу очільницею Чернігівської облдержадміністрації була Анна Коваленко, яка, до того ж є співзасновницею громадської організації Антикорупційний рух Наливайченка. Саме її заступницею працювала Дума.

"Ймовірні ділові контакти з держзрадниками та підозрюваними у співпраці з Росією", – додали у Transparency International.

Так, серед громадської спільноти існують припущення про контакти Думи з екскерівником кримського управління СБУ, підозрюваним у держзраді Олегом Кулінічем.

"Але найбільший маркер, який вказує на заангажованість майбутньої очільниці Агентства, – це участь у 2019 році у спільній пресконференції з Семом Кісліним – фінансовим донором Рудольфа Джуліані. Тобто чотири роки тому майбутня очільниця АРМА брала безпосередню участь у спробах дискредитації своєї країни та нинішнього президента США, який зі свого боку всіляко підтримує нашу країну і в протистоянні російській агресії, і в антикорупційному поступі", – наголошують в Transparency International.

Transparency International Ukraine закликає членів Кабінету міністрів не голосувати за призначення переможниці конкурсу на посаду голови АРМА.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: