fbpx
Сьогодні
18:43 23 Чер 2023

Оцінка впливу війни на людей виявила масштабні наслідки російського вторгнення для українського суспільства

Комплексна доповідь, підготовлена під керівництвом ПРООН, містить глибокий аналіз гуманітарної кризи в Україні

 Організація Об'єднаних Націй в Україні оприлюднила Оцінку впливу війни на людей (ОВВЛ), яка містить всебічний аналіз впливу наслідків російського вторгнення на умови життя, здоров'я, доступ до освіти, засоби до існування, продовольчу безпеку, соціальну інтеграцію та гендерну рівність. Дванадцять агентств ООН долучилися до спільної ініціативи за технічної координації ПРООН, яка була реалізована на прохання Офісу Президента і Уряду України.

Юлія Соколовська, заступниця Керівника Офісу Президента, зазначила, що Оцінка впливу є важливим етапом у розумінні того, яких людських жертв коштувала війна в Україні. «Оцінка впливу війни на людей дає важливе розуміння стійкості нашого народу, а також тих сфер, на яких нам потрібно зосередити наші зусилля з відновлення, – сказала вона. – Ми розуміємо всю глибину нашої відповідальності і прагнемо забезпечити, щоб потреби наших найбільш вразливих громадян були не лише визнані, але й задоволені».

Деніз Браун, Координаторка системи ООН в Україні, зазначила: «Дані, що містить ця Оцінка, підкреслюють серйозні наслідки російського вторгнення, особливо для найбільш уразливих верств населення України. Рекомендації, наведені в документі, також допоможуть спрямувати всю систему ООН у її співпраці з урядом, громадами та громадянським суспільством в Україні для надання їм необхідної допомоги на шляху до відновлення».

Оцінка показує, що хоча рівень життя та доступ до базових послуг стабілізувався після перших місяців конфлікту, взимку 2022/2023 рр. умови життя погіршилися через перебої з постачанням комунальних послуг по всій країні. Галузі охорони здоров'я та освіти зазнали аналогічного впливу. Підраховано, що 22 відсотки домогосподарств витрачають понад чверть свого щомісячного доходу на охорону здоров'я, а 11 відсотків молоді зазначили, що не мають доступу до якісної освіти.

Інші важливі висновки:

  • Засоби до існування: Прогнозується, що у 2023 році рівень безробіття становитиме 18,3 відсотка; 65 відсотків домогосподарств повідомили про зниження доходів з лютого 2022 року; частка сімей, для яких основним джерелом доходу є оплачувана робота, зменшилася з 67 до 53 відсотків.
  • Гендерна рівність: 3,6 мільйона людей піддаються ризику гендерно-зумовленого насильства; 55 відсотків жінок відчувають себе небезпечно у повсякденному житті; 23 відсотки жінок повідомили, що витрачають 50+ годин на тиждень на виконання домашніх обов'язків.
  • Продовольча безпека: 44 відсотки домогосподарств не можуть дозволити собі найнеобхідніше, що призводить до продовольчої незахищеності; частка домогосподарств з недостатнім споживанням продуктів харчування зросла до третини; 43 відсотки домогосподарств повідомили, що обмежують порції, беруть продукти в борг та/або cпоживають дешевші продукти.
  • Соціальна інтеграція: 45 відсотків населення належить щонайменше до однієї вразливої групи; ВПО, особи з інвалідністю та люди похилого віку мають найнижчий рівень доходів; ВПО та ромські громади стикаються з дискримінацією під час пошуку роботи або житла.

Наприкінці в документі надано основні рекомендації для уряду України, міжнародних неурядових організацій (МНУО), донорів та міжнародних фінансових установ (МФУ). Серед них зазначені: підтримка уряду в дотриманні прав усіх груп, які постраждали від війни, допомога домогосподарствам і громадам у відновленні їхніх ресурсів, покращення доступу до систем соціального захисту, а також реалізація заходів із відновлення, спрямованих на задоволення потреб постраждалого населення, які постійно змінюються. Крім того, наголошується на необхідності розробки політики, спрямованої на відновлення сільськогосподарського виробництва, інвестування в освіту та професійну підготовку, надання пріоритетності заходам із забезпечення засобів до існування, що відображають економічні та демографічні зміни в Україні, а також розбудову інклюзивного суспільства під час та після війни.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: