fbpx
Сьогодні
22:59 23 Чер 2023

FATF не внесла рф до "чорного списку": у Мінфіні відреагували

Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) не внесла росію до "чорного списку". Мінфін України не погоджується з таким рішенням.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів, пише Рубрика.

"Міністерство фінансів України не погоджується з рішенням Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (Financial Action Task Force – FATF) не вживати подальших заходів проти росії, незважаючи на збільшення кількості порушень стандартів FATF", – йдеться в повідомленні.

У Мінфіні наголошують, що після призупинення членства росії в FATF у лютому 2023 року вона активізувала діяльність, пов'язану з:

  • відмиванням грошей,
  • фінансуванням тероризму та розповсюдженням зброї масового знищення,
  • ухиленням від санкцій.

Зокрема, москва поглибила співпрацю з державами, внесеними до "чорного списку" FATF:

  • торгує зброєю та паливом з Північною Кореєю всупереч санкціям ООН;
  • поглибила зв'язки з Іраном (продає Ірану винищувачі, купує безпілотники для атак на Україну, розпочала співпрацю банківських систем).

"FATF було відомо про збільшення кількості порушень з боку Росії, але на пленарному засіданні, яке відбулося в Парижі цього тижня, було прийнято рішення не вносити країну до "чорного списку".

Міністерство фінансів розуміє складність досягти консенсусу серед широкого кола членів FATF. Однак існує ризик, що це рішення може спровокувати росію ще більше підривати глобальну фінансову безпеку", – зазначили в відомстві.

Мінфін та Державна служба фінансового моніторингу України продовжуватимуть діалог з FATF та її членами щодо ризиків, які створює рф, та працюватинад тим, щоб досягти більш справедливої реакції.

"Росія чітко відповідає критеріям для внесення до "чорного списку", і ми не згодні з рішенням FATF не включати її до нього. Необхідна консолідована позиція міжнародної спільноти, щоб протистояти загрозі цілісності світової фінансової системи з боку росії та змусити її відмовитися від кричущих порушень міжнародних норм та стандартів FATF. Кожного дня, коли ми не діємо належним чином, ми тим самим провокуємо подальший хаос і руйнування", – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Довідка

У понеділок, 19 червня, в Парижі стартувало пленарне засідання міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей(FATF).

FATF – міжурядова організація, заснована G7 для розробки політики боротьби з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення.

У березні та квітні 2022 року FATF опублікувала публічну заяву про те, що російське вторгнення в Україну суперечить основним принципам FATF, спрямованим на сприяння безпеці, захисту та цілісності світової фінансової системи.

У червні 2022 року FATF оголосила, що росія більше не може займати керівні чи консультативні посади або брати участь у прийнятті рішень щодо встановлення стандартів, процесів експертної оцінки FATF, управління та питань членства.

У жовтні 2022 року FATF наклала додаткові обмеження на росію, зокрема заборонила їй брати участь у всіх поточних і майбутніх проєктах та засіданнях FATF та її регіональних партнерських органів.

У лютому 2023 року, у зв'язку з повідомленнями про торгівлю росією зброєю з юрисдикціями, що перебувають під санкціями ООН, а також зловмисною кіберактивностю та триваючим вторгненням в Україну, FATF оголосила про своє рішення призупинити членство росії.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: