fbpx
Сьогодні
17:23 10 Тра 2023

FT: у Бельгії запропонували створити систему відстеження руху російських алмазів

У спільній спробі зупинити фінансові потоки росії від торгівлі алмазами має намір відіграти провідну роль Бельгія: вона пропонує схему відстеження руху російських діамантів у третіх країнах.

Про це розповів прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо в інтервʼю виданню Financial Times.

Як розповідають у виданні, трейдери, які ретельно досліджують каміння на столах діамантової біржі Антверпена, протягом останніх кількох місяців перебувають під особливою охороною.

Дипломати та інсайдери галузі кажуть, що під час дебатів між членами ЄС Бельгія виступала проти додавання діамантів до пакетів санкцій блоку проти росії. Адже країна не бажає ризикувати п'ятисотлітнім статусом Антверпена як величезного центру торгівлі алмазами. Та оскільки війна росії проти України триває, європейська нація змінила своє ставлення.

Де Кроо заявив, що його країна має намір бути "провідним партнером" у спільній спробі зупинити фінансові потоки росії від торгівлі алмазами.

"Ми хочемо позбавити західні ринки від російських алмазів. Проте нинішньою прямою забороною російських алмазів ми цього не досягнемо. Вони не мали істотного впливу на фінансові потоки російської військової машини. Реального впливу можна досягти лише тоді, коли ми поєднаємо пряму та непряму заборону на алмази, що видобуваються в Росії", наголосив прем'єр-міністр.

У виданні також зазначили, що схема відстеження могла б запобігти перемаркуванню російських діамантів у третіх країнах і уникненню санкцій.

Довідка

Як повідомляли, 4 березня президентка Європарламенту закликала до посилення санкцій проти рф, згадавши про алмази.

Також, 8 квітня, Міністерство фінансів США запровадило санкції проти російського держпідприємства, найбільшого видобувача алмазів у світі компанії "АЛРОСА", а також проти російської "Об'єднаної суднобудівної корпорації".

Потім, 23 березня, стало відомо, що країни G7 можуть зобов'язати компанії підтверджувати, що їхні імпортовані поліровані діаманти не російського походження.

А вже 27 квітня палата представників Бельгії ухвалила резолюцію, яка виступає за заборону на імпорт російських алмазів до Європейського Союзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: