fbpx
Сьогодні
18:58 08 Тра 2023

Котенко: за рік 8 тисяч українців, які вважалися зниклими безвісти, були знайдені

Фото: Getty Image

Офіс Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин з кінця травня минулого року, за майже рік роботи, знайшов вісім тисяч українців, понад 1,5 тисячі – це тіла загиблих, які вдалось забрати з окупованої території. Ще сім тисяч людей перебувають у розшуку.

Як пише Рубрика, про це в ефірі "Українського радіоЦ повідомив Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти Олег Котенко.

За його словами, на сьогодні в реєстрі є понад 23 тисячі прізвищ, але необхідно розібратися, чи дійсно всі ці люди є зниклими безвісти за особливих обставин.

"Багато з тих, кого ми розшукували, живі, вони перебували в полоні", – додає Котенко.

В офісі Уповноваженого називають значно меншу цифру зниклих безвісти – близько 7 тисяч осіб: це і військові, і цивільні, і ті, хто зникли з 2014 року.

"Ми приймаємо всі заявки. Коли ми будемо на 100% розуміти, що людина перебуває в полоні і буде на це доказова база – відео та фото – ми тоді всю інформацію передаємо до Координаційного штабу з поводження з полоненими, щоби вони далі займалися звільненням цих людей. Буває так, що людина зникла безвісти, і ніхто не розуміє, де вона. А після обміну полоненими такі люди повертаються додому. Було знайдено 8 тисяч осіб з кінця травня", – зазначає Уповноважений.

Котенко додав, що з окупованої території вдалося забрати понад 1,5 тисячі тіл загиблих.

Він також розповів, що у кожному регіоні запроваджена інституція Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, де працюють помічники, психологи, юристи.

"Є кол-центри, гарячі лінії, куди щодня надходить безліч дзвінків. Ці лінії також працюють і в зворотному напрямку, повідомляючи якусь нову інформацію рідним. Працює аналітичний відділ, який обробляє базу даних, переглядає російські телеграм-канали, інтернет-ресурси, де пропагандисти вихваляються своїми "досягненнями". І знаходить таким чином людей", – додав посадовець.

Крім того, Уповноважений додав, що родини зниклих безвісти, які мають витяг з реєстру, можуть отримати грошову допомогу по втраті годувальника.

"Що стосується витягу, то його видають не всім. Щоб отримати витяг, повинні бути заповненими всі дані, зокрема коли, в якому місці і за яких обставин зникла людина. Ми будемо це перевіряти через Нацполіцію, через спецслужби, прикордонну службу. Упродовж місяця родичі зниклого безвісти зможуть отримувати грошову допомогу – пенсію по втраті годувальника", – додав Котенко.

Шукати зниклих і повертати полонених допомагає Міжнародний Червоний хрест. Він є посередником між Україною та Росією.

"МЧХ активно допомагає, бо займається і полоненими, і зниклими безвісти, і гуманітарною допомогою. Через інформаційне бюро, яке є як в Україні, так і в РФ, триває обмін інформацією щодо полонених та загиблих. Крім того, вони передали нам багато рефрижераторів та проводять навчання для наших пошукових груп", – говорить Котенко.

Також Котенко нагадав, що масове поховання в Ізюмі, яке було знайдено одразу після деокупації, належить саме його пошуковій групі:

"Ми знали, що там поховані наші хлопці. Ми зайшли туди одразу після звільнення міста. Ще тривали бої на околицях. У цей час там перебували журналісти і запитали у нашої пошукової групи, чому так багато хрестів. Було видно, що в одній могилі можуть знаходитися два-три тіла. Там було багато похованих людей, хоча в Ізюмі було лише два звернення щодо безвісти зниклих".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: