fbpx
Сьогодні
18:20 23 Кві 2023

У центрі Вінниці відкрили вертикальну сіті ферму, де вирощують салат

У спальному районі Вінниці кілька друзів відкрили вертикальну сіті ферму. На 60 квадратних метрах вони вирощують 5 видів салатів. До порівняння, щоб зібрати стільки ж врожаю, треба 18 соток землі.

Про це пише Вінниця.info.

"Щоб вирощувати салат – не потрібно ні землі, ні сап, ні лопат. Все на гідропоніці. Треба лиш вода, світло, тепло і спеціальні добрива. Замість землі ми використовуємо субстрат, в якому кріпиться коріння рослини", — говорить засновник ферми Микола Кислейко.

Усередині унікальний мікроклімат. Продукція екологічно чиста, бо її нічим не обробляють.

За один тиждень в сіті-фермі вирощують 1000 голів салату. Це приблизно 150 кілограмів.

"Салат ми продаємо пучками. Вартість одного, приблизно 50 гривень. Собівартість висока, але це екологічночиста продукція", — додає Микола Кислейко.

Сіті-ферма – задоволення не дешеве. Потрібно знайти приміщення, купити дороге обладнання, лампи, систему автоматизації і систему очищення води. Підприємці порахували, вкладення повернуться за три роки. Та за такими фермами – майбутнє, кажуть бізнесмени.

"По-перше це економія споживання ресурсів води та землі. Зараз в Україні дуже багато полів заміновано, тож вони не придатні для вирощування салатів та городини. Такі маленькі ферми вигідніші, аніж теплиці. На невеличкій території можна виростити велику кількість врожаю. Попит на споживання їжі не зменшився, тож за вертикальною гідропонікою – майбутнє", – розповідають підприємці.

В Україні такі сіті-ферми не новинка. Здебільшого в них вирощують мікрогрін. У майбутньому вінничани планують вирощувати на гідропоніці огірки, помідори і навіть кавуни. Кажуть, тоді ціни на овочі та ягоди не будуть захмарними, бо їх не доведеться везти з-за кордону.

Довідка

Вертикальні ферми – автономні та екологічні конструкції, що дозволяють вирощувати рослини і розводити рибу у межах міста.

Подібні ферми ще й дуже екологічні – не забруднюють стічні води, не призводять до ерозії ґрунтів, мають істотно менший викид парникових газів.

На них значно знижено споживання води завдяки контрольованому мікроклімату і використанню замкнутого циклу іригації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: