fbpx
Сьогодні
17:11 22 Кві 2023

Український посол у Франції відреагував на заяву китайського колеги щодо статусу України та Криму

Фото: Український тиждень

Посол України у Франції Вадим Омельченко надав свою оцінку скандальній заяві посла Китаю в цій країні щодо Криму і статусу України у міжнародному праві.

Про це повідомляє ЄП.

У виданні зазначають, що український посол Вадим Омельченко гостро відреагував на заяви китайського колеги щодо статусу в міжнародному праві України та Криму.

"Або є очевидні проблеми з географією. Або такі заяви йдуть врозріз з позицією китайської столиці "щодо зусиль з відновлення миру в Україні на основі міжнародного права та цілей і принципів Статуту ООН", підкреслив український дипломат.

Як повідомляють у виданні, раніше посол Китаю у Франції Лу Шайе заявив у інтерв'ю, що колишні радянські країни "не мають ефективного статусу в міжнародному праві", оскільки немає міжнародної угоди, яка б матеріалізувала їхній статус суверенної країни.

Також на запитання, чи вважає він Крим приналежним Україні, посол сказав, що "це залежить від того, як ви сприймаєте проблему". При цьому додавши, що "це не так просто".

Китайський дипломат також сказав, що Крим був "російським спочатку", але не уточнив, що мав на увазі під початком.

На репліку щодо приналежності Криму Омельченко написав у Twitter:

"Тестове питання "Кому належить Крим?", як завжди, є показовим. Наступного разу добре було б розширити його питанням "Кому належить Владивосток?".

Тут немає місця двозначності. Крим – це Україна".

Український посол також додав, що "радянської імперії більше не існує, а історія рухається далі".

Нагадаємо, за даними агентства Bloomberg президент Франції Еммануель Макрон, за сприяння Китаю, шукає спосіб посадити за стіл переговорів керівництво України і росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: