fbpx
Сьогодні
10:45 15 Кві 2023

Українці зможуть дистанційно отримувати безоплатні правові консультації: як працює це рішення

Жителі тимчасово захоплених росіянами територій і внутрішньо переміщені особи відтепер можуть звернутися за безоплатною вторинною правовою допомогою телефоном або онлайн.

Про це повідомив у Телеграмі уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

У чому проблема?

За словами уповноваженого, проблема полягала в тому, що громадяни, які перебувають на тимчасово захоплених територіях, потребують правових консультацій дистанційно.

Яке рішення?

"Парламент підтримав Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги". Його ухвалення було однією з моїх рекомендацій, наданій у Спеціальній доповіді щодо додержання прав осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України", – зазначив він.

Як це працює?

"Раніше це можна було зробити за допомогою єдиного номера контакт-центру системи безоплатної правової допомоги. Проте не завжди можна зв'язатися за українським номером телефона. До того ж законодавча вимога щодо оформлення надання вторинної правової допомоги лише у разі особистого "живого" звернення клієнта до центру БПД була неможливою для виконання в умовах війни", – зауважив Лубінець.

За його словами, Закон також передбачає право на безоплатну вторинну правову допомогу особам, якія:

  • постраждали від торгівлі людьми;
  • право дітей, недієздатних осіб або осіб, дієздатність яких обмежена, на звернення за безоплатною первинною і вторинною правовою допомогою;
  • обов'язкову участь адвоката при розгляді судом справ щодо обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;
  • надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;
  • примусової госпіталізації до протитуберкульозного закладу.

"Ухвалений закон сприятиме захисту прав внутрішньо переміщених осіб та громадян, які перебувають на тимчасово окупованих територіях", – підкреслив омбудсмен.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: