fbpx
Сьогодні
10:12 02 Бер 2023

Бізнес проти корупції: у законопроєкті про захист прав споживачів виявили серйозні ризики

Антикорупційна експертиза підтвердила, що проєкт закону необхідно доопрацювати.

9 грудня 2022 року на засіданні Комітету ВРУ з питань економічного розвитку було підтримано до другого читання законопроєкт №6134 "Про захист прав споживачів". Законопроєкт зустрів бурхливу реакцію з боку бізнесу: підприємці зауважили в положеннях проєкту ризики, що ставлять під питання рух держави в напрямку дерегуляції бізнесу, та неузгодження з європейськими нормами.

Зокрема, корупційні ризики підприємці вбачали у створенні двох досить монопольних органів, які мали б розширені повноваження по контролю над діяльністю бізнесу. Водночас законопроєкт не врегульовував, як обиратимуться члени запропонованих органів та чи братимуть участь у цьому виборі представники бізнесу. Питання в підприємців викликала недостатньо врегульована норма про позасудове розв'язання спорів та рівень контролю над бізнесом з боку держави.

Недоліки в законопроєкті відразу помітили в бізнес — асоціаціях. ЕВА, висловивши низку принципових застережень, звернулась до Голови Верховної Ради із закликом не підтримувати проєкт Закону в чинній редакції та повернутися до голосування у сесійній залі після його доопрацювання. Значні ризики законопроєкту  помітила й Американська торговельна палата, зазначивши, що декілька пропозицій в законопроєкті "повністю нівелюють" європейські принципи, створюють корупційні ризики та додатковий тиск на бізнес. Палата закликала Верховну Раду доопрацювати законопроєкт.

Згодом законопроєкт отримав негативні висновки додаткової євроінтеграційної експертизи. А 28 лютого свої зауваження висловила й антикорупційна експертиза НАЗК. Тепер парламент муситиме переглянути положення законопроєкту згідно з рекомендаціями. 

Цей кейс — важливий показник демократичного процесу в Україні та сигнал для наших партнерів, адже на практиці доводить антикорупційний розвиток та розвиток громадянського суспільства в Україні, що цілком підтримує європейські стандарти розвитку бізнесу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: