fbpx
Сьогодні
09:57 22 Лют 2023

У Карпатах планують звести ще 2 курорти. Гектари диких лісів та рік під загрозою зникнення

English version here

Окрім забудови гірського масиву Свидовець, стало відомо, що забудовник має намір звести ще два курорти.

Про це пише ініціатива Free Svydovets у Facebook.

У дописі зазначається, що Коломойський планує звести в Карпатах ще 2 мегакурорти. Згідно з повідомлення, наприкінці 2022 року ТОВ "Буковель" звернулося до двох сільрад – Поляницької (Івано-Франківська область) та Усть-Чорнянської (Закарпаття). Метою звернення було прохання розпочати підготовку до будівництва курортів "Бистриця" і "Турбат".

"Тобто Коломойський та його люди не лише не полишили намір побудувати величезний курорт "Свидовець". Вони планують забудувати трасами, підйомниками та готелями ще й сусідні зі Свидовцем гори – хребет Братківський та ліси навколо гори У'ря"., – пишуть активісти.

Зазначається, що про курорт "Свидовець" стало відомо у 2016 р. Він має приймати до 28 тисяч осіб одночасно. Згідно з планом, його площа забере 1400 га території з 30-ма канатними витягами, 230 км лижних трас. Разом із тим буде 700 га готелів та інших споруд. Водночас анонсовані у 2022 році теж немаленькі – ще 1400 га, 25 тисяч людей, 28 пійдомників і 200 км трас.

Планується усі 3 курорти розмістити поруч і з'єднами з Буковелем. У підсумку з'явиться курорт-монстр на 65 тисяч осіб, адже згадані вище сільради дозволили будівництво.

Активісти б'ють на сполох, адже будівництво несе за собою екологічні наслідки: знищать щонайменше 3 000 га диких карпатських лісів, лук і річок, а через використані та стічні води доведеться влаштувати резервуари та водозабори на низці карпатських річок – зокрема, Чорній Тисі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: