fbpx
Сьогодні
11:24 20 Лют 2023

Резніков вважає, що винищувачі F-16 та шведські Gripen є найбільш оптимальними для України

Винищувач F-16

Україна вважає оптимальним для себе отримання винищувачів F-16, шведських Gripen, а також британських, французьких й німецьких літаків.

Про це в інтервʼю «Бабелю» розповів міністр оборони Олексій Резніков.

За його словами, у питанні бойових літаків Україна відштовхується від того, літаків якої платформи найбільше у її партнерів. «До них є найбільше запчастин і всього, що потрібно для обслуговування. Які платформи будуть спроможні злітати й сідати на наших аеродромах, які системи ми швидше опануємо. Які системи дозволяють бачити не менше ніж Су-35 у росіян і які ракети можуть вражати на відстані 150 км і далі», — пояснив міністр.

За його словами, командувач Повітряних сил Микола Олещук заявив, що оптимальними для України були б винищувачі F-16, за ними — шведські Gripen, а також британські, французькі й німецькі літаки. Резніков припустив, що базовим буде якийсь один тип літака, а до нього в підтримку буде декілька інших, як у випадку із західними танками, де основними мають стати німецькі танки Leopard.

Резніков також додав, що Україна не проти отримати радянські МіГ-29, але вони значно поступаються за своїми характеристиками російським винищувачам. Крім того, міністр заявив, що Україні вдалося розвʼязати проблему неготовності вітчизняних аеродромів до прийняття F-16.

Міністр оцінив і кількість бойових літаків, які б могла отримати Україна. «Звісно, ми спершу боротимемося за пів сотні, а потім — за сотню. Реалістично, якби ми мали сотню літаків з різними можливостями виконання задач — це був би непоганий кейс. І він реалістичний, бо кожна країна може дати 10—15 штук, і це не зменшить їхню обороноздатність», — підкреслив Резніков.

Довідка

23 січня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що тема надання Україні літаків зрушила з мертвої точки. За його словами, українська сторона донесла до партнерів думку, що цього року нам необхідно отримати всі необхідні для перемоги типи озброєнь.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: