fbpx
Сьогодні
Фото 10:34 19 Лют 2023

У столиці господарський суд схвалив забудову біля музею у Пирогові

У Києві північний апеляційний господарський суд схвалив забудову земель історико-культурного призначення музею в Пирогові.

Про це повідомляють громадські активісти об'єднання "Цегла".

Колегія суддів за головування Ірини Іоннікової задовольнила апеляційну скаргу Агрокомбінату "Хотівський".

суд, Пирогів, музей забудова

Агрокомбінат просив скасувати рішення Господарського суду м. Києва щодо незаконної реєстрації історико-культурних земель за підприємством.

"Нагадаємо, що "Хотівський" з 2008 року припинив вирощування сільськогосподарських культур. На землях музею у Пирогові, що зараз перебувають у "аграріїв" заплановано будівництво 12 будинків змінної поверховості – від 9 до 12 поверхів", – наголошують активісти.

Пирогів, музей

Раніше ми писали, що у лютому 2022 року землі біля Національного музею народної архітектури та побуту в Пирогові повернули місту.

Фірма, що сфальсифікувала переоформлення оренди 24,5 га земель поблизу музею, збиралася розпочати на них масштабне комерційне будівництво.

Журналісти та громадські активісти масово виступили проти забудови. Це зруйнувало б, насамперед, музей, який зараз є найбільшим у Європі скансеном, а прилеглі землі відносяться до його охоронної зони.

Довідка

"Національний музей народної архітектури та побуту України" — музей просто неба, скансен, архітектурно-ландшафтний комплекс усіх історико-етнографічних регіонів України.

Розташований на південній околиці Києва, у Голосіївському районі, поблизу місцевості Пирогів. Загальна площа — 133,5 га.

Заснований 6 лютого 1969 року.

Офіційно експозиція музею відкрита для відвідувачів у 1976 році. У 1989 році музей було передано у відання Академії наук України, а згодом — Міністерства культури України.

На території музею зосереджено 275 архітектурних експонатів народного будівництва XVI—XX століть. Садиби з сільськими хатами й господарськими будівлями сформовано з документальною достовірністю та згруповано відповідно до особливостей планування поселень того чи іншого історико-етнографічного регіону.

Пирогів

У фондах музею зберігається понад 70 тисяч предметів побуту, творів народного мистецтва, знарядь праці. Найцікавішими з експонатів обладнано інтер'єри будівель.

Працює музей щодня з 10 до 17 години. На території музею працює Музей плаката України, розклад роботи якого співпадає з усім музейним комплексом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: