fbpx
Сьогодні
14:47 15 Лют 2023

Порушення конституції: Швейцарія не буде конфісковувати російські активи

English version here

Через нібито порушення конституції й підривання існуючого правопорядку, уряд Швейцарії відмовився від конфіскації російських активів.

Про це йде мова у поясненні Федеральної ради Швейцарії, пише ЄП.

У документі зазначають, що на тлі міжнародних дискусій та кількох парламентських запитів Федеральна рада звернулася до адміністрації з проханням вивчити правову ситуацію щодо активів, які наразі заморожені у Швейцарії в результаті санкцій проти росії.

Внутрішня робоча група, очолювана федеральним офісом юстиції, поінформувала Федеральну раду про свої висновки.

"Робоча група, що представляла Державний секретаріат з економічних питань (SECO), Державний секретаріат з міжнародних фінансів (SIF) і Директорат міжнародного права (DIL) під керівництвом федерального офісу юстиції, дійшла висновку, що експропріація приватних активів законного походження без компенсації є неприпустимою за швейцарським законодавством.

Конфіскація заморожених приватних активів суперечить Федеральній конституції та чинному правопорядку і порушує міжнародні зобов'язання Швейцарії", наголосили у поясненні.

Разом з тим, Швейцарія продовжить розглядати можливість конфіскації валютних резервів центрального банку росії та інших державних активів. А також запровадження більш жорстких кримінальних покарань за порушення санкцій.

"Швейцарія уважно стежить за цими пропозиціями і висловлює свою думку в ході дискусій. Відповідні відомства регулярно інформуватимуть Федеральну раду про міжнародний розвиток подій у цій сфері", підкреслили у повідомленні.

Попри таке рішення, уряд Швайцарії продовжує підтримувати Україну.

"Незалежно від дискусій щодо заморожених російських активів, Федеральна рада підтвердила свій намір продовжувати підтримку України", – додали також у швейцарському уряді.

Раніше міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявляв, що його країна підтримує ідею конфіскації заморожених російських активів і використання їх для відновлення України. Проте банки категорично проти такої пропозиції.

Як писала Рубрика, 15 лютого, Єврокомісія офіційно запропонувала його до схвалення країнам Євросоюзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: