fbpx
Сьогодні
12:54 15 Лют 2023

Політичне перевиховання: росія вивезла щонайменше 6 тисяч українських дітей до російських таборів

English version here

У росії є розгалужена мережа таборів, у яких із початку повномасштабної війни утримували та утримують тисячі українських дітей. Ймовірно, основним завданням таких закладів є "політичне перевиховання".

Про це мова йде у звіті Обсерваторії конфліктів та Єльської лабораторії гуманітарних досліджень, пише Громадське.

У доповіді розповідають, що дослідники зібрали інформацію про щонайменше 6000 дітей з України віком від 4 місяців до 17 років.

Зазначають, що після 24 лютого 2022 року їх утримували або утримують у російських таборах та інших закладах. Перші відправлення дітей до таких закладів зафіксували в лютому 2022 року. Останні – у січні 2023-го.

Загальна реальна кількість утримуваних дітей невідома — ймовірно, перевищує 6000.

У звіті визначили 43 заклади, у яких утримували чи утримують дітей, із них 41 — це літні табори в росії та в окупованому Криму:

  • на захопленому півострові виявили 7 таборів,
  • навколо Москви, Казані та Єкатеринбурга — по 10 таборів.
  • ще 11 таборів виявили за 800 км від кордону України з росією, зокрема в Сибіру.

Найвіддаленіший табір розташовується в Магаданській області на Далекому Сході росії поблизу Тихого океану, що за понад 6000 км від українського кордону.

Наголошують, що цей заклад утричі ближчий до Сполучених Штатів, ніж до України.

Точна кількість закладів теж, схоже, перевищує 43. Окрім того, дослідники визначили два заклади, які пов'язані з депортацією дітей-сиріт:

  • психіатрична лікарня,
  • сімейний центр.

До того ж дітей із щонайменше двох таборів незаконно усиновили в росії. З відкритих джерел з'ясували, що 20 дітей із цих таборів опинилися в сім'ях у Московській області та були зараховані до місцевих шкіл.

Дослідники припускають, що основною метою таборів є "політичне перевиховання" дітей. У щонайменше 32 закладах (78% від тих, які встановили дослідники) виявили спроби з перевиховання.

Зокрема, дітей з України піддають "російськоцентричній академічній, культурній, патріотичній та військовій освіті".

"Численні табори, схвалені російською федерацією, пропагуються як "інтеграційні програми" з очевидною метою інтегрувати дітей з України в бачення російського уряду про національну культуру, історію та суспільство", наголошують у звіті.

За даними дослідників, мережа таборів централізовано координується федеральним урядом росії.

Експерти виявили кілька десятків федеральних, регіональних і місцевих діячів, які безпосередньо беруть участь у роботі. Щонайменше 12 офіційних осіб, які координують роботу закладів, не перебувають під американськими чи міжнародними санкціями.

Як діти могли потрапляти до таборів?

У звіті сказано, що частину дітей забирають до таборів після згоди батьків. Однак дослідники наголошують, що в багатьох випадках є сумніви щодо того, чи можуть батьки надавати свідому згоду, оскільки під час війни загроза з боку загарбників є примусом.

Відповідно до доповіді, у деяких випадках батьки мали підписати довіреність на неназваного агента. Також батьки повідомляли про порушення умов угоди. Зокрема дітей не повертали до рідних у визначені терміни.

Ще частина батьків заявляла, що вони відмовлялися пускати дітей до таборів, але їхні слова ігнорували та зараховували дітей у заклади.

Окрім того, дослідники виявили, що мінімум із чотирьох таборів припинили повертати дітей. У таборах "Артек" і "Ведмедик", за словами батьків, повернення дітей призупинили на невизначений термін.

"Ведмедик" — один із найбільших визначених таборів, у якому перебували щонайменше 300 дітей з України. Тамтешні чиновники спочатку сказали батькам, що діти повернуться наприкінці літа, але пізніше скасували дату повернення.

Сотні дітей з України з принаймні двох інших таборів були або залишаються там після запланованої дати повернення.

Дослідники не змогли визначити, скільки дітей врешті возз'єдналися зі своїми батьками. Від рідних також були повідомлення, що вони не можуть отримати інформацію про статус або місце перебування дітей після того, як їхнє повернення призупинили.

Як писала Рубрика, українські правоохоронні органи встановили депортацію 16 207 дітей до росії. За даними з відкритих джерел, озвучених росією, кількість депортованих дітей може сягати понад 700 тисяч.

На цей момент Україні вдалося повернули 307 дітей.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: