fbpx
Сьогодні
19:16 14 Лют 2023

Армія рф намагається наступати на п’ятьох напрямках, - Генштаб

Фото: GettyImages

російські війська намагаються вести наступ на п'яти напрямках, зафіксоване активне застосування ворожої авіації.

Про це Генеральний штаб Збройних сил України повідомив у Фейсбуці.

"Противник, попри значні втрати, поки що не відмовляється від намірів вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Суттєво продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Активно діє ворожа авіація", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що авіація Сил оборони України протягом доби завдала вісім ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки загарбників. Підрозділи українських ракетних військ і артилерії зі свого боку уразили район зосередження живої сили ворога, три склади боєприпасів та дві станції радіоелектронної боротьби росіян.

Війська рф, за даними Генштабу, протягом доби завдали два ракетні удари по цивільній інфраструктурі Костянтинівки та Краматорська Донецької області, унаслідок чого є поранені серед мирного населення. Також ворожим вогнем пошкоджений палац культури, де працює центр видачі гуманітарної допомоги, та приміщення медичного закладу.

Крім того, за поточну добу ворог здійснив понад 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільних об'єктах Херсона, Очакова й Берислава. Ворожі снаряди пошкодили приватні та багатоповерхові будинки, є поранені серед цивільних.

У Генштабі застерігають: загроза здійснення росіянами подальших авіаційних і ракетних ударів залишається високою по всій території України.

Повідомляється, що на Волинському, Поліському, Сіверському і Слобожанському напрямках ознаки формування наступальних угруповань ворога не виявлені. Водночас російські війська не припиняють бити з мінометів і артилерії по позиціях Сил оборони України, а також по населених пунктах поблизу лінії зіткнення.

Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, райони Янжулівки Чернігівської області, Товстодубового, Білокопитового, Вовківки, Волфиного й Басівки Сумської області, а також Ветеринарного, Баранівки, Стрілечої, Красного, Тернової, Глибокого, Вовчанська, Вовчанських Хуторів, Чугунівки, Красного Першого, Новомлинська, Дворічної, Куп'янська й Рідкодуба Харківської області.

На Куп'янському та Лиманському напрямках загарбники обстріляли з танків, мінометів і артилерії понад 15 населених пунктів, зокрема Берестове, Вишневе і Табаївку Харківської області, Новоселівське, Стельмахівку, Невське, Червонопопівку, Піщане, Діброву, Серебрянське лісництво й Білогорівку Луганської області, а також Федорівку Донецької області. Авіаційних ударів війська рф завдали по районах Берестового, Житлівки й Верхньокамянського.

На Бахмутському напрямку від мінометного й артилерійського вогню російської армії потерпали понад 20 населених пунктів, серед них – Білогорівка, Веселе, Парасковіївка, Залізнянське, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Кліщіївка, Залізне, Нью-Йорк Донецької області. Під авіаційні удари ворога потрапили райони Бахмута, Іванівського та Курдюмівки.

На Авдіївському і Шахтарському напрямках під танковими, мінометними й артилерійськими обстрілами опинилися 22 населені пункти, зокрема Авдіївка, Водяне, Невельське, Веселе, Красногорівка, Мар'їнка, Георгіївка, Вугледар, Велика Новосілка, Времівка та Нескучне Донецької області. Також ворог завдав авіаударів неподалік Авдіївки і Вугледара.

На позиції українських захисників у районі Водяного росіяни скинули з безпілотників аерозольні гранати нелетальної дії типу К-51.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження від загарбників зазнали райони понад 20 населених пунктів, серед яких – Ольгівське, Малинівка, Староукраїнка, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка й Степове Запорізької області. Також ворог завдав авіаударів біля Малинівки й Новоданилівки.

На Херсонському напрямку від ворожого артилерійського вогню постраждали Херсон та його передмістя, а також райони понад 25 населених пунктів, включаючи Золоту Балку, Гаврилівку, Берислав, Веселе, Інгулець, Антонівку, Зимівник, Білозерку, Дніпровське та Велетенське Херсонської області.

Встановлено, що з метою компенсування масштабних військових втрат рф у ході ведення бойових дій на території російського полігону «Кадамовський» у навчальному центрі проходять підготовку орієнтовно до двох бригад російських військовослужбовців з-поміж мобілізованих і «добровольців». Основна частина проходить тритижневий курс підготовки, окремі групи – двотижневий. За інформацією Генштабу, у результаті відзначається низький рівень готовності до виконання завдань.

З'ясовано, що від початку поточного року на території згаданого полігону підготовка рекрутів приватної військової компанії «вагнер» не проводилася. Інструктори навчального центру залучаються до підготовки безпосередньо в районі ведення бойових дій.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: