fbpx
Сьогодні
17:08 13 Лют 2023

Астрономи виявили галактику, дуже схожу на Чумацький Шлях на ранніх етапах еволюції

Астрономи за допомогою космічного телескопа "Джеймс Вебб" знайшли ще одну галактику, яка є майже дзеркальним відображенням Чумацького Шляху на ранніх етапах еволюції (такою, якою вона була мільярди років тому).

Про це пишуть Science Alert та Space, інформує Рубрика.

Галактику назвали "Бенгальський вогонь" (The Sparkler), тому що навколо неї обертається близько двох десятків блискучих кулястих скупчень.

Також навколо галактики є декілька карликових галактик, які "Бенгальський вогонь" поглинає. Це нагадує ранній етап розвитку Чумацького Шляху, який теж поглинав менші галактики.

Зображенню з телескопа показує, як виглядав "Бенгальський вогонь", коли всесвіту було лише чотири мільярди років. Наразі галактика становить лише 3% маси Чумацького Шляху, але дослідники очікують, що вона буде зростати завдяки поглинанню інших галактик. Приблизно через дев'ять мільярдів років "Бенгальський вогонь" може бути дуже схожим на сучасний Чумацький шлях.

Професор Дункан Форбс з Університету Свінберна в Австралії, який із командою досліджує галактику, сказав:

"Здається, ми на власні очі спостерігаємо за тим, як зростає галактика, нарощуючи масу завдяки карликовим галактикам та кулястим скупченням".

Вивчення нової галактики дозволить астрономам дізнатися більше про розвиток Чумацького Шляху.

Довідка

25 грудня 2021 року NASA запустило телескоп імені Джеймса Вебба вартістю $10 мільярдів. Його відправили на відстань 1,5 мільйона кілометрів від Землі — до точки L2. Учені покладають на "Джеймса Вебба" великі надії — він допоможе значно глибше зазирнути у Всесвіт і докладніше вивчити галактики та планети.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: