fbpx
Сьогодні
Відео 21:42 12 Лют 2023

В ООН визнали недостатню підтримку постраждалих від потужних землетрусів у Сирії: "Підвели людей"

Фото:REUTERS/Eduardo Munoz

В ООН визнали, що надати допомогу постраждалим від землетрусів у частині Сирії, що контролюється повстанцями, не вдалося. Тим часом кількість загиблих внаслідок стихійного лиха у Туреччині та Сирії перевищила 35 тисяч.

Про це у Twitter написав заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань, координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс.

Посадовець прибув до турецько-сирійського кордону, який опинився в зоні катастрофи. Як зазначає Reuters, у Сирії землетрус найбільше вдарив по північно-західній частині країни, контрольованій повстанцями, знову залишивши без даху над головою людей, які вже кілька разів були переміщені через війну. Цей регіон отримав небагато допомоги порівняно з територіями, які контролюються урядом.

Гріффітс заявив, що сирійці "справедливо почуваються покинутими".

"Шукаю міжнародну допомогу, яка не надійшла. Мій обов'язок і наш обов'язок — якомога швидше виправити цю помилку. Зараз я зосереджений на цьому", — написав він.

Зазначимо, 10 лютого уряд Сирії схвалив доправлення гуманітарної допомоги до непідконтрольних йому районів у зоні землетрусу. Там заявили, що розподіл допомоги повинен здійснюватися під контролем Міжнародного комітету Червоного Хреста та за допомогою ООН.

Пізніше Гріффітс повідомив, що вантажівки з допомогою ООН їдуть на північний захід Сирії.

ООН повідомила, що на місці організувала видавання гарячих страв, води, а також притулки, надання медикаментів, речей найпершої потреби, психосоціальну підтримку тощо.

Сирійські "Білі шоломи2 заявили, що візит Гріффітса до Баб-ель-Хава був "занадто пізнім". Організація вимагає негайного відкриття додаткових транскордонних маршрутів, не чекаючи схвалення Радбезу ООН.

"З того моменту, як сім днів тому стався землетрус, ми звертаємося до ООН з проханням надіслати термінову допомогу для наших рятувальних операцій на північному заході Сирії. Цілими днями ці заклики залишалися без уваги, і за цей час було даремно втрачено незліченну кількість життів. Цей візит занадто малий, занадто пізній. Неспроможність ООН діяти швидко, щоб врятувати життя сирійців перед обличчям гуманітарної катастрофи, є абсолютно ганебною і повинна стати плямою на її сумлінні", — заявив голова "Білих шоломів" Раед Аль Салех.

У Сирії запустили петицію з вимогою до Генсека ООН Антоніу Гутерріша вжити негайних заходів для забезпечення ефективного використання всіх пунктів пропуску на північному заході Сирії та негайного доправлення допомоги, обладнання й технічної підтримки на місцях.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: