fbpx
Сьогодні
14:00 11 Лют 2023

Землетрус "спонукав" привідкрити кордон між Вірменією та Туреччиною, який був "заморожений" вже 35 років

Фото: З відкритих джерел

Вірменія і Туреччина відкрили один з пунктів пропуску задля проїзду конвою з гуманітарною допомогою постраждалим від землетрусу. Цей наземний кордон був закритий майже 35 років.

Про це пише DW.

Міністерство закордонних справ Туреччини оголосило в п'ятницю, що уряди Туреччини та Вірменії погодилися дозволити громадянам інших країн – але ще не власних – перетинати кордон між двома країнами.  

Країни домовилися відкрити для проїзду КПП "Аліжан", щоб у Туреччину змогли проїхати п'ять вантажівок з гуманітарною допомогою, зібраною вірменами.

Вірменська сторона уточнює, що конвой перетнув кордон вранці 11 лютого.

Зазначають, що їхній спільний кордон був закритий від 1993 року, коли Вірменія та Азербайджан вступили у протистояння після розпаду Радянського Союзу.

Попереднього разу пункт пропуску відкривали у 1988 році і також через землетрус – того разу у Вірменії. Тоді гуманітарну допомогу надсилав турецький Червоний півмісяць. Зазначимо, що внаслідок стихійного лиха, відомого як Спітакський землетрус, загинуло тоді щонайменш 25 тисяч людей.

Проте авіасполучення між Туреччиною та Вірменією існує.

У МЗС Туреччини також заявило, що дві країни також дозволять пряму повітряну торгівлю вантажами між собою якомога швидше.

Цей крок стався після відновлення дипломатичних відносин між Анкарою та Єреваном у грудні минулого року, після чого відбулися переговори між спеціальними представниками двох країн у січні, спрямовані на повне відновлення зв'язків.

Туреччина та Вірменія мають важку спільну історію в основному через геноцид колись значної вірменської меншини Туреччини в 1915 році.

Довідка

На ранок 11 лютого підтверджена кількість загиблих внаслідок землетрусу у Туреччині перевищила 20 600, разом із загиблими у Сирії кількість жертв землетрусу наблизилася до 24 тисяч.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: