fbpx
Сьогодні
11:49 31 Січ 2023

Ексглава ЦРУ висловився щодо можливого сценарію деокупації пів острова Крим Україною

Фото: AP

Під час можливого наступу навесні чи влітку ЗСУ можуть перерізати сухопутний коридор до окупованого Криму, а потім перервати його забезпечення через Керченський міст. Через це пів острів стане ізольованим, що призведе до початку його звільнення від загарбників.

Таку думку в інтерв'ю The Washington Post висловив колишній директор Центрального розвідувального управління США генерал Девід Петреус.

"Ось сценарій. Якщо вони зможуть, то у весняно-літньому наступі цього року переріжуть сухопутний коридор, який росія встановила і який веде власне з рф в Україну, і таким чином вони блокують його.

Тоді росія залежатиме від мосту через Керченську протоку для забезпечення Криму. Якщо вони зможуть знести міст чи його частину, росія покладатиметься на пороми. Потім потрібно позбавити її й цієї можливості", – зазначив ексдиректор ЦРУ.

Петреус наголосив, що повністю ізолювати Крим Україна зможе лише за наявності високоточних боєприпасів із великою дальністю.

Саме тоді українські військові матимуть можливість обстрілювати:

  • штаби Чорноморського флоту,
  • різні авіабази,
  • морські порти.

Це може призвести до того, щоб у якийсь момент розпочати сухопутну операцію або змусити піти на поступки.

Петреус упевнений, що війна в Україні закінчиться переговорним рішенням. Але для цього Захід має допомогти Україні досягти переваги над російською армією на полі бою.

А також тиснути на росію фінансовими, економічними, персональними санкціями.

Нагадаємо, на думку генерала Бена Годжеса, битва за Крим стане ключовою у війні росії проти України. Він також вважає, що Україна може звільнити острів протягом 2023 року.

"Визначальним майданчиком у цій війні є Крим. Уряд України розуміє, що не може погодитися на збереження росією контролю над Кримом. Україна не буде в безпеці й не матиме змоги відбудувати свою економіку, поки Росія зберігає Крим", — йдеться в повідомленні.

Він переконаний, що в найближчі кілька місяців Україна створюватиме умови для можливого звільнення півострова.

Глава української розвідки Кирило Буданов заявив, що Україна поверне Крим комбінованим шляхом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: