fbpx
Сьогодні
23:07 08 Січ 2023

Найвідоміша шпигунка часів “холодної війни” вийшла на свободу у США

8 січня вийшла на свободу найвідоміша шпигунка часів "холодної війни", яка була ув'язнена понад 20 років.

Про це повідомляє ВВС, пише Рубрика.

Співробітниця розвідувального управління Пентагону була подвійним агентом і працювала на Кубу.

Ана Монтес, якій тепер 65 років, майже два десятиліття займалася шпигунством на користь Куби, працюючи аналітиком у Розвідувальному управлінні Міністерства оборони США.

Після її арешту в 2001 році офіційні особи США заявили, що вона майже повністю викрила операції американської розвідки на Кубі та була одним із "найнебезпечніших шпигунів".

"Кубинці знали все, що ми знали про них, і могли використати це на свою користь. Крім того, вона змогла вплинути на звіти про Кубу через свої розмови з колегами, а також знайшла можливість надати отриману інформацію іншим державам", – так охарактеризувала її діяльність Мішель Ван Клів, яка працювала головою контррозвідки при президенті США Джорджеві Бушу.

Після арешту Монтес звинуватили в розкритті чотирьох американських шпигунів на Кубі та наданні кубинцям величезної кількості секретних матеріалів. Вона отримала 25 років позбавлення волі. Суддя, який виніс вирок, сказав, що Монтес поставив під загрозу "націю в цілому".

На відміну від інших шпигунів, спійманих під час "холодної війни", Монтес керувалася ідеологією, а не працювала виключно за гроші. Вона погодилася працювати на кубинську розвідку через її опозицію до діяльності адміністрації Рейгана в Латинській Америці.

Для передачі інформації, зашифрованої за допомогою програми, наданої Кубою, Монтес використовувала короткохвильові передавальні пристрої та телефонний пункт зв'язку, розташований поблизу Вашингтонського зоопарку.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: